Ministar upozorava: Moraju da se prijave i prenoćište, etno-kuća, salaš...

23.09.2020

13:47 >> 13:54

0

Svi oni koji građanima i strancima pružaju ugostiteljske usluge moraju da prijave svoje objekte, ma kako neugledno izgledali, da ne bi nadrljali opštinari

Ministar upozorava: Moraju da se prijave i prenoćište, etno-kuća, salaš...
Copyright Mokrin 24sedam/Slavica Kalaba

Ministarstvo turizma poziva sve ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim ugostiteljskim objektima da u najkraćem moguću roku ispune zakonsku obavezu i evidentiraju se u jedinicama lokalne samouprave (JLS).

Ova zakonska obaveza odnosi se na ugostitelje koji pružaju usluge smeštaja u nekategorisanim ugostiteljskim objektima, poput hostela, prenoćišta, konačišta, botela, hana, konaka, etno-kuće, salaša, vile, kampirališta, kamping-odmorišta i kamping-stopa, objavljeno je na sajtu Ministarstva.

Takođe, ista obaveza odnosi se i na druge pružaoce usluga u nekategorisanom ugostiteljskom objektu za smeštaj nautičkog turizma, u nekategorisanom objektu za smeštaj lovnog turizma vrste lovački dom, lovačka kuća i lovačka koliba. Radi evidentiranja, oni moraju da podnesu prijavu jedinici lokalne samouprave na čijoj teritoriji se objekat nalazi.

Od 1. oktobra, početkom primene pravilnika kojim se uređuje oblast centralnog informacionog sistema (eTurista), ugostititelji će moći da prijavljuju domaće i strane turiste isključivo putem CIS-a, piše na sajtu Ministarstva turizma.

Zakonom su zaprećene prekršajne kazne za neispunjenje navedenih obaveza.

Odgovornom licu, odnosno jedinici lokalne samouprave (JLS), preti kazna od 50. 000 do 100. 000 dinara.

U slučaju da ugostitelji koji su ispunili svoju zakonsku obavezu ne budu uneti u CIS i ne budu u mogućnosti da vode evidenciju korisnika usluga preko tog sistema, usled propusta i nečinjenja JSL, svu odgovornost će snositi odgovorno lice JLS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike