Žene u Srbiji sve zainteresovanije za IT sektor

24.09.2020

11:24 >> 13:54

0

Žene u Srbiji sve zainteresovanije za IT sektor
Copyright Pixabay

Iako broj žena u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji još nije dovoljan, one čine petinu visokoobrazovanog IKT kadra, što je malo bolji rezultat od evropskog proseka, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na trećoj AFA nedelji inovacija.

U prilog činjenici da se žene, posebno mlade, sve više uključuju u ovaj sektor, navela je da svake godine IKT studije upiše oko sedam odsto devojaka više.

– To je dobro, ali nije dovoljno i mi ćemo raditi na poboljšanju stanja u ovoj oblasti. Pored bavljenja rodnom ravnopravnošću, bitno je ulaganje u infrastrukturu, što država čini kroz razvoj tehnoloških parkova, sistema e-obrazovanja, gde smo posebno ponosni na projekat ”Povezane škole” kojim smo lane omogućili 20.000 digitalnih učionica – rekla je Tatjana Matić.

U sklopu nedelje čija je tema “Sastanak sa budućnošću”, održan je hakaton, odnosno takmičenje devojčica iz osnovnih škola u kreiranju edukativne igrice. Učestovalo je njih 50, a pobedile su učenice iz Osnovne škole “2. oktobar” iz Zrenjanina. Drugo mesto pripalo je timu IT devojčica iz Osnovne škole “Borislav Pekić” iz Beograda, a treće, hakaton timu devojčica iz Jošaničke Banje.

Pobednicama su uručene nagrade a specijalna nagrada dodeljena je devojčicama iz Osnovne škole “Dule Karaklajić” iz Lazarevca koje su osmislile igricu, pod nazivom Dulek.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike