KBF: Zelena tranzicija je skupa, kako je finansirati?

06.03.2023

14:49

0

Zelena tranzicija je prilika za novu industrijalizaciju Srbije ali mora se naći novac da se ona sprovode, rečeno je danas na panelu Preoblikovanje finansija za cirkularnu i regenerativnu ekonomiju, u okviru jubilarnog 30. Kopaonik biznis foruma

KBF: Zelena tranzicija je skupa, kako je finansirati?
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Srbija ima kredibilitet da sada uđe u proces zelene tranzicije, istakao je Dragan Đuričin iz Saveza ekonomista Srbije u uvodu panela „Preoblikovanje finansija za cirkularnu i obnovljivu energiju“ na Kopaonik biznis forumu.

Đuričin kaže da su devizne rezerve NBS porasle u godini geopolitičke krize, i da je to jedan pokazatelj „da se može“ ali da treba naći i prave politike ali i prave načine finansiranja.

Na panelu je predloženo devet modela finansiranja, među kojima su sredstva međunarodnih organizacija, karbonske takse, zelena kvantitativna olakšanja, zeleni krediti, zelene subvencije, zelene obveznice, državni budžet i javno-privatno partnerstvo.

Pre svega toga, potrebno je kompanije „naterati“ da krenu u tranziciju a tu je, ističe Dragoljub Damljanović direktor za digitalne energetske mreže u „Šnajder elektriku“, ključ napretka u energetskoj efikasnosti.

- Zašto bi sada neka firma prelazila na zelenu tranziciju, kada i sada radi dobro i koristi gas, naftu... Zato što će konkurentnost ubuduće sve više zavisi od toga da li je vaša firma "zelena" ili nije. Zeleni objekti, zgrade, u veliki preduzećima više nije mogući uslov, već uslov bez kojeg se ne može - ocenjuje Damljanović.

Kaže da tehnologija sada omogućava ogromnu optimizaciju i ocenjuje da će se sve više energije proizvoditi blizu mesta gde će se i trošiti. Međutim, sve to, kako kaže, traži ogromna ulaganja u mrežu.

Smatra da Srbija ima dovoljno tehnološko znanje da pokrene proces zelene tranzicije ali i za to država napravi adekvatnu regulativu.

Digitalizacija, digitalizacija, digitalizacija...

Sa njim je saglasan i direktor za IT i tehnologiju „MK grupe“ Dejan Cupać.

Tanjug/Jadranka Ilić
Preoblikovanje finansija za cirkularnu i obnovljivu ekonomiju na Kopaonik biznis forumu

On kaže da je reč digitalizacija sveopšte prisutna i dodaje da se polako podiže svest o zelenoj ekonomiji. Podseća da su pre 30 godina fakulteti u Srbiji imali i robotiku, ali da nisu imali digitalizaciju.

- Tada se upravljalo sa nekim jednostavnim softverima, kada se automatizovalo upravljanje. Ipak se nije mogao obraditi veliki broj podataka u „ril tajmu“. Upravo je to moguće u digitaliziciji. Digitalizacija je priča o brojevima o merenju, o tome koliko možemo obratiti podataka u „ril tajmu“ - smatra Cupać

Dejan Malinić iz Saveza ekonomista Srbije smatra da je odgovornost zbog iscrpljivanja prirodnih resursa i degradacije životne sredine na preduzećima, na kojima je, sa druge strane, i najveći teret za izlazak iz ove situacije.

On dodaje da su urađeni su veliki napori, napravljeni su ozbiljni pomaci u tom pravcu, ali smatra da ne postoji jedinstven konceptualni okvir.

- Vrlo često firme koje imaju obavezno izveštavanje potenciraju dobre vesti, dok se one loše zanemaruju - kaže Malinić.

Medeja Lončar, izvršni direktor kompanije „Simens“ za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju, kaže da su vidljivi pomaci u regionu u pogledu zelene tranzicije, ali ocenjuje da smo tek na početku maratona i da je dug put do cilja.

Kaže da je digitalizacija vrlo značajna u zelenoj tranziciji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike