Nestvaran rezultat: Srbija u vreme korone privukla 1,7 milijardi evra iz sveta

03.10.2020

09:10 >> 10:42

0

I u vreme pandemije naša zemlja je privlačno mesto za strane investitore, rekao predsednik Srbij Aleksandar Vučić

Nestvaran rezultat: Srbija u vreme korone privukla 1,7 milijardi evra iz sveta
Copyright TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

– Srbija je u poslednjih pet godina ne samo apsolutni lider Zapadnog Balkana, već i jedna od najboljih zemalja u Evropi, po ekonomskom rastu, stopi javnog duga… To smo uspeli zato što smo verovali u svoj rad i uprkos skepsi svih”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas na na početku sastanka sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU).

Vučić i dodao da u prvih sedam meseci tekuće godine ostvarila “nestvaran rezultat” od 1,7 milijardi evra stranih investicija u vreme pandemije.

On je istakao da je to više od 60 odsto ukupnih stranih investicija na celom Zapadnom Balkanu. Od te cifre 67 odsto došlo je iz zemalja Evropske unije, a najviše iz Nemačke.

Nemačka i dalje ključna za Srbiju

Podsetio je da je Srbija „u poslednjih pet godina naročito, posle izvedenih ekonomskih reformi, fiskalne konsolidacije, ne samo lider na Zapadnom Balkanu, već i među najuspešnijim evropskim zemljama, ubedljivo po stopi ekonomskog rasta, u borbi protiv korona virusa, i stanju budžetskog deficita, a od manje i srednje razvijenih zemalja – po odnosu javnog duga i BDP-a“.

Rast već u trećem kvartalu

Predsednik Srbije rekao je da i pored teške situacije ima dobre vesti u ekonomiji jer, prema prvim fleš procenama, u trećem kvartalu privreda ima rast od 0,1 odsto. Ukazao je da je Makedonija u istom periodu imala pad od 12,7 odsto. “Nema sumnje da ćemo biti među prve dve zemlje, ako ne i prvi u Evropi po rastu”, uveren je Vučić.

Predsednik Republike je istakao da kompletna spoljna politika Srbije ima dva osnovna cilja, a to su: pozicioniranje zemlje i očuvanje stabilnosti i mira u regionu, i ekonomski napredak države.

Uspeli smo, kaže, zahvaljujući ogromnom broju investicija, ukazujući da je država uspela da diversifikuje investicije.

Rekao je da je ranije Rusija imala nešto značajniju poziciju zbog kupovine NIS-a, a danas imaju neke azijske zemlje, ali da ključnu ulogu ima EU, posebno Nemačka.

Što se životne sredine tiče, kaže naravno da će se država posebno posvetiti zelenoj agendi, ali neće bežati od reindustrijalizacije zemlje, iako u Evropi rade na deindustrijalizaciji.

Ukazao je da Srbija danas ima radnike, i da je stopu nezaposlenosti sa ranijih 29,5 odsto svela na istorijski minimum od 7,3 odsto.

Vučić je naveo da se snaga svake države zasniva na tri osnove, na političkoj snazi da “možete da pravite dogovore sa različitim organizacijama i institucijama”, snazi vojske i ekonomija, koja uslovljava i snagu zdravstvenog sistema pojedinačne zemlje.

“Najviše proporcionalnoj svojoj veličini i BDP-a možemo da ulažemo u zdravstvo, više nego ikada ulažemo u svoju vojsku… Nastavićemo da se borimo za ubrzanja svog evropskog puta, ali se nećemo odricati svog prava da iskažemo mišljenje bilo kome, ma kako se taj neko zove”, kazao je predsednik Srbije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike