Brnabić razgovarala sa šefom Delegacije MMF-a: Kapitalna ulaganja apsolutni prioritet

12.10.2020

17:29 >> 17:50

0

Autor: M. I.

Šef Delegacije MMF-a istakao je da je veoma zadovoljan činjenicom da državi nije neophodna finansijska podrška

Brnabić razgovarala sa šefom Delegacije MMF-a: Kapitalna ulaganja apsolutni prioritet
Copyright Promo/Vlada Republike Srbije

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas putem video-linka sa šefom delegacije Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Jan Kes Martejnom o sprovođenju petog i poslednjeg aktuelnog aranžmana „Instrument za upravljanje politikama“ („Policy Coordination Instrument“ – PCI) koji Srbija ima sa ovom institucijom do januara 2021. godine i daljim mogućnostima saradnje.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Brnabićeva je istakla da je Srbija zainteresovana za nastavak saradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom i nakon isteka aktuelnog aranžmana, naglašavajući da ovakva saradnja najbolje promoviše Srbiju kao ekonomski stabilnu državu i poželjno tržište za ulaganje

Šef Delegacije MMF-a istakao je da je veoma zadovoljan činjenicom da državi nije neophodna finansijska podrška, i da bi prema tome naredni aranžmani mogli biti savetodavnog karaktera.

Kada je reč o privrednom rastu u 2020. godini, Martejn je istakao da postoji makroekonomska stabilnost, da je Srbija napredovala više od prvobitnih projekcija čime je pokazala, uprkos teškim uslovima pandemije, stabilnost i mogućnost brzog oporavka.

Ukazujući na ovakve pokazatelje, on je istakao da u narednoj godini očekuje još brži oporavak privrede.

Promo/Vlada Republike Srbije

Premijerka je istakla da će narednoj Vladi prioritet biti program „Srbija 2025“, jer su njime obuhvaćeni svi ključni infrastrukturni projekti.

Prema tome, kako je objasnila Brnabić, planirana je još veća aktivnost u građevinskom sektoru i nastavak izgradnje velikih infrastrukturnih projekata, što će pozitivno uticati i na povećanje privrednog rasta.

Najavljujući dalja ulaganja u poljoprivredu, premijerka Brnabić je istakla da naročito ohrabruje privredni rast ovog sektora, za koji se ove godine očekuje da će iznositi pet odsto.

Predsednica Vlade istakla je da je značajna podrška i IT industriji, u kojoj vidi veliki potencijal i koja trenutno učestvuje sa gotovo šest odsto u ukupnom BDP-u države.

Ona je naglasila da je više nego jasno da naša ekonomija treba da bude zasnovana na znanju i inovacijama, što podrazumeva veća ulaganja u obrazovanje, nauku, inovacije i nove tehnologije.

Sagovornici su se saglasili da su kapitalna ulaganja apsolutni prioritet, kao i da je neophodno zadržati fiskalnu disciplinu u budžetu za narednu godinu.

Kada je u pitanju nastavak saradnje sa MMF-om najavljeno je da će dogovori uskoro biti i konkretizovani, po završetku aktuelnog aranžmana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike