Jeste kriza, ali oni su ipak došli u Srbiju: Koje strane fabrike su ove godine počele da rade

24.12.2020

06:41 >> 12:11

0

Autor: S. G.

Od investiranja u Srbiju nisu odustali Japanci, Korejci, Kanađani, Belgijanci, Irci, a posebno Nemci, koji i najviše grade

Jeste kriza, ali oni su ipak došli u Srbiju: Koje strane fabrike su ove godine počele da rade
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović/Prinstcreen

Iako je 2020. u gotovo svemu podbacila zbog iznenadne pandemije i ekonomske krize koju je izazvala, planovi stranih investitora o ulaganju u Srbiju, srećom, nisu se promenili. Tako smo i ove “krizne godine“ imali početak gradnje ili otvaranje više od 10 fabrika.

Od investiranja u Srbiju nisu odustali Japanci, Korejci, Kanađani, Belgijanci, Irci, a posebno Nemci, koji otvaraju čak pet svojih fabrika u različitim gradovima širom zemlje.

Ko i gde ulaže

Korejska fabrika “Kjungšin“ počela je sa izgradnjom postrojenja u Smederevskoj Palanci, a belgijsko-švajcarska firma započinje gradnju fabrike čokolade u Novom Sadu. Nemci ulažu u Pančevo, zatim Kinezi sa fabrikom “Ling long” u Zrenjanin, ali i fabrikom “Singju“ u Niš, dok nemačka kompanija SMP započinje poslovanje u Ćupriji.

Japanci su za svoju fabriku “Tojo tajers“ odabrali Inđiju, Irci pokreću proizvodnju u Zaječaru, a Kanađani u Aleksincu.

“Kjungšin” u Smederevskoj Palanci

Fabrika južnokorejske kompanije “Kjungšin“ u Smederevskoj Palanci prostire se na 20.000 metara kvadratnih i završena je početkom novembra, a od marta će ovde biti zaposleno oko 1.000 radnika. Ova investicija je vredna oko 40 miliona evra.
Kompanija “Kjungšin kejbl” je svetska kompanija koja je prepoznata u automobilskoj industriji, a neki od njenih glavnih kooperanata su “Hjundai”, LG, “Hemikal” i “Tesla motors”.

Tanjug

Japanski gigant u Novom Sadu

Japanski “Nidek“, koji posluje širom sveta, uložiće 1,9 milijardi dolara u izgradnju fabrike motora za električna vozila u Srbiji. Ova kompanija zainteresovana je da izgradi fabriku u Novom Sadu. Kompanija se bavi proizvodnjom električnih vozila, a na ovaj način želi da proširi svoje uporište u Evropi.

Belgijska čokolada u Zrenjaninu

Uz regionalni put M-7 prema Zrenjaninu gradi se kompleks buduće fabrike čokolade belgijsko-švajcarske kompanije “Beri Kalebo”. Projekat je vredan oko 50 miliona evra, a trebalo bi da zaposli 100 radnika i da na tržište regiona isporučuje 50.000 tona čokolade godišnje. Najavljeno je da će fabrika biti gotova početkom 2021.

Printscreen/Twitter

Irski “Aptiv“ u Zaječaru

Irska kompanija “Aptiv“, koja se bavi proizvodnjom delova za auto-industriju, započeće izgradnju fabrike u Zaječaru. Planirano je da u fabrici bude zaposleno 2.100 radnika. Kako je navedeno, to će biti grinfild investicija i imaće, umesto ranije predviđenih 20.000 kvadratnih metara, ukupnu površinu proizvodnih hala od 30.000 kvadratnih metara. Pun kapacitet rada i zaposlenost očekuju se do kraja oktobra 2021.

Pročitajte još

Kanađani se stacioniraju u Aleksincu

Novi pogon u Aleksincu kanadske kompanije ”Magna”, koja proizvodi presvlake za auto-sedišta za poznate automobile, otvoren je u junu ove godine. U drugoj fazi planirana je izgradnja potpuno nove hale, a reč je o grinfild investiciji, posle čega bi pogon u Aleksincu trebalo da ima više od 1.000 zaposlenih. Zajedno sa fabrikom u Odžacima, ”Magna” će u Srbiji zapošljavati oko 3.000 radnika.

Nemački “Brose“ u Pančevu

“Brose“ investira 180 miliona evra u gradnju fabrike koja će proizvoditi delove za automobile, elektromotore, sisteme za upravljanje volanom, benzinske pume, klima-uređaje… Oni će uložiti još 120 miliona evra u proširenje i gradnju razvojnog centra, gde će zaposliti 1.100 radnika.

Kinezi na zrenjaninskom terenu

U industrijskoj zoni “Jugoistok” u Zrenjaninu, na sto hektara, u toku je realizacija višefazne gradnje proizvodnog kompleksa kinske kompanije “Linglong tajer”.

U njemu će se, prema planu, godišnje proizvoditi više od 13 miliona guma za vozila.

Printscreen/Instagram/buducnostsrbije

Reč je o površini koju zauzima oko 200 fudbalskih igrališta i koja je veća od pojedinih zrenjaninskih naselja, a Kinezi u ovaj kompleks planiraju da investiraju skoro milijardu dolara.

Nemci šire proizvodnju i u Pančevu

Iako je u junu 2019. otvorio fabriku, nemački ZF planira da proširi proizvodnju delova i komponenti za auto-industriju, brodove i železnicu. Kompanija će uložiti do 2021. godine 160 miliona evra u novoizgrađenu fabriku i njeno proširenje. Ona će, između ostalog, proizvoditi i auto-delovi za “Mercedes”, “Audi”, “Volvo” i druge poznate brendove. Prostor fabrike se već sada proširuje sa 25.000 metara kvadratnih na približno 60.000 kvadrata.

SMP u Ćupriji

Nemački “SMP Automotive” izgradiće fabriku u Ćupriji u kojoj će biti zaposleno 450 radnika. “SMP Automotive” je proizvođač spoljnih i unutrašnjih modula za automobile (branika, rešetki, karoserijskih elemenata, lajsni, spojlera, instrument-tabli, modula za vrata sa pratećom elektronikom itd).

Printscreen/Youtube

LED rasveta u Nišu

Predstavnici grada Niša najavili su da će fabrika kineske kompanije “Ksingju“ biti otvorena u aprilu 2021. godine. Ova kompanija se bavi proizvodnjom LED rasvete za automobile, a u novom pogonu biće zaposleno više od 1.000 ljudi. Investicija je vredna više od 60 miliona evra.

Pročitajte još

Japanci grade fabriku u Inđiji

Japanski “Tojo tajers“ nedavno je počeo sa gradnjom fabrike u Inđiji, a plan je da ovo postrojenje bude završeno do aprila 2022. godine. Ambasador Japana Takahiko Kacumata istakao je da je ovo najveća investicija te zemlje u Srbiji i da će, pored zapošljavanja 500 ljudi, doneti i japansku tehnologiju i kulturu proizvodnje, ali i privući druge japanske kompanije da ovde investiraju.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je to investicija od 350 miliona. On je rekao i da su pregovori da jedan ovakav svetski gigant dođe u Srbiju trajali tri i po godine. Ova fabrika će, kako je planirano, izvoziti proizvode u vrednosti 240 miliona evra.

Nemačko-srpska investicija u Subotici

U fabrici “Kontinental“ u Subotici je počeo da radi novi pogon, u kojem će biti zaposleno 500 radnika. Ovo je još jedna nemačko-srpska investicija u Srbiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike