Mihajlovićeva: Energetski sektor treba da bude zamajac privrede

31.12.2020

12:46

0

Ovo će biti godina velikih promena u energetskom i rudarskom sektoru, poručila je ministarka

Mihajlovićeva: Energetski sektor treba da bude zamajac privrede
TANJUG /MRE/ ZORAN PETROVIC

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručuje da će 2021. biti godina velikih promena u energetskom i rudarskom sektoru kako bi oni bili zamajac privrede.

Te promene, kako je naglasila, odnose se na okretanje ka projektima koji se tiču zaštite životne sredine, unapređenje energetske efikasnosti kroz formiranje fonda za energetsku efikasnost, ali i stvaranje okruženja za ulazak i privatnog kapitala u oblast energetike i rudarstva.

– Nas čeka ne samo potpuna promena i okretanje ka nekim novim, drugim projektima koji se tiču, pre svega životne sredine i energetike zajedno, već takođe, formiranje jednog fonda za energetsku efikasnost – rekla je Mihajlović za Tanjug na pitanje kakvi su izazovi pred njom u 2021. godini.

Objasnila je da taj fond treba da pomogne svakom domaćinstvu da se bavi energetskom efikasnošću i naglasila da treba da učinimo sve da Srbija smanji potrošnju energije i električne i toplotne, kao i gasa.

Pročitajte još

Sa treće strane, kako kaže, sledi i potpuna promena u smislu stvaranja okruženja gde i privatni kapital može da uđe u oblast energetike i rudarstva.

– Mi moramo da imamo jedan energetski sektor koji će da bude zamajac privrede, jer on jeste bazičan sektor – istakla je Mihajlovićeva.

To, kako navodi, znači i sprovođenje reformi u javnim preduzećima, promenu zakona i stvaranje prostora za sve vrste kapitala, a paralelno s tim, pravi se jedan potpuno drugačiji investicioni program u 2021.

– Okrećemo se izgradnji hidroelektrana. Dakle, ne govorim ovde o malim hidroelektranama, nego pre svega o srednjim hidroelektranama koje treba da pomognu da u nekom periodu ispred nas, u decenijama koje dolaze, mnogo više koristimo čiste izvore energije – rekla je Mihajlović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug