„Lufthanza“ odustala od Zagreba: Letovi ukinuti nakon 53 godine

07.11.2020

10:05 >> 16:27

0

Autor: G.M.Š.

Nemački avio-prevoznik u velikim je gubicima i radi štednje smanjuje broj destinacija. Ceh platili Hrvati

„Lufthanza“ odustala od Zagreba: Letovi ukinuti nakon 53 godine
Pixabay/Mr_Worker

„Lufhanza“ od 1. decembra ukida liniju Minhen – Zagreb, nakon 53 godine saobraćanja na toj relaciji.

Kompanija će ukidanjem ove linije privremeno napustiti Aerodrom Zagreb, javlja portal „Kroejšijan avijejšen“, i podseća da je „Lufthanza“ prethodno ukinula liniju Frankfurt – Zagreb do proleća 2021. godine.

Koliko je „Lufthanza“ bitna za vazdušnu luku Zagreb pokazuju brojke – u 2016. godini ova kompanija je imala udeo od visokih 18,3 posto prometa putnika, a godinu kasnije 17,5 procenata.

Očekivalo se da će „Lufthanza“ na liniji Minhen – Zagreb, jedinoj aktivnoj prema Hrvatskoj, leteti tokom cele zimske sezone, jer je za novembar povećala broj letova koji su dostupni svakodnevno, međutim, od 1. decembra će prekinuti saobraćanje na toj ruti, čime će se u potpunosti, privremeno, povući sa Aerodroma Zagreb, a time i sa hrvatskog tržišta, navodi se u tekstu koji prenosi portal „Index“.

S obzirom na to da će „Lufthanza“ prekinuti saobraćaj na trenutno jedinoj aktivnoj liniji prema Zagrebu, a uz ranije otkazane letove „Austrija erlajnsa“, „Jurovings“ je jedina kompanija iz grupe „Lufthanza“ koja će ove zime leteti prema vazdušnoj luci u Zagrebu.

Preti da ostane pust: Aerodorom Zagreb, Printscreen/Youtube/Aerodrom Zagreb

Povlačenje „Lufthanze“ iz Zagreba je svakako loša vest, jer se gubi direktna povezanost s Minhenom, koji, kao saobraćajno čvorište, omogućava nastavak putovanja prema mnogobrojnim destinacijama u Evropi i svetu, piše „Kroejšijan avijejšen“.

U gubitku do guše

Najveći nemački avionski prevoznik “Lufthanza” zabeležio je neto gubitak od gotovo dve milijarde evra u trećem kvartalu usled pada putničkog saobraćaja za 80 odsto.

Pročitajte još:

Bauk većeg minimalca: Brisel uplašio poslodavce širom EU

Kod njih je srpsko pivo jednako nemačkom: Kraft pivari se ne daju koroni

Kompanija je zbog toga morala da povuče iz upotrebe putničke avione i otkaže letove, da bi se zaštitila od troškova visoke cene goriva.

U istom periodu prošle godine, “Lufthanza” je ostvarila profit od 1,2 milijarde evra. Ogroman gubitak zabležen je uprkos finansijskoj pomoći koju je kompaniji dala vlada. “Lufthanza” je u trećem kvartalu prevezla 8,7 miliona putnika, što je pad za 80 odsto u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

Kompanija je primorana da isplati kompenzacije od dve milijarde evra za otkazane letove.

“Lufthanza” očekuje da će ponovo preći u pozitivno poslovanje sledeće godine, ali samo ukoliko se kapacitet letova podigne na nivo od oko 50 odsto u odnosu na period pre krize.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug