MMF: Vlade i centralne banke u svetu zbog krize izdvojile 19,5 biliona dolara

18.11.2020

09:59

0

Uprkos nezapamćenom obimu i brzim spasilačkim merama globalna ekonomija trpi najgoru recesiju od Velike depresije, upozorava Fond

MMF: Vlade i centralne banke u svetu zbog krize izdvojile 19,5 biliona dolara
Profimedia

Od izbijanja pandemije korona virusa, vlade i centralne banke u svetu obećale su da će izdvojiti 19,5 biliona dolara kako bi podržale svetsku ekonomiju, prema Međunarodnom monetarnom fondu.

Vlade su objavile mere podrške od skoro 12 biliona dolara do septembra ove godine, a centralne banke su svojim merama dodatno pomogle sa najmanje 7,5 biliona dolara kako bi se ublažio uticaj pandemije na njihove ekonomije, navodi MMF u svom godišnjem izveštaju, objavljenom u ponedeljak.

Dug put uspona

Ipak, uprkos nezapamćenom obimu i brzim spasilačkim merama, koje su obuhvaile smanjenje poreza, subvencionisanje zarada, odobravanje zajmova malim preduzećima i rezanje kamata na rekordno niske nivoe, globalna ekonomija trpi najgoru recesiju od Velike depresije, napominje Fond, a prenosi CNN.

Ekonomska aktivnost i zapošljavanje u velikim delovima sveta, uključujući Sjedinjene Države i Evropu, i dalje je znatno ispod nivoa na kojem je bila pre udara pandemije.

Pročitajte još: Stiže još para: Koliko novca od besplatnih akcija čeka građane na računima?

Pročitajte još: Inicijativa: Smanjiti PDV za pružanje usluga hrane sa 20 na 10 odsto

Iako najava vakcina protiv koronavirusa nagoveštava poboljšane izglede za globalnu ekonomiju sledeće godine, one neće mnogo pomoći zemljama u neposrednoj budućnosti. A potencijalne prepreke na putu za obezbeđenje dodatne finansijske podrške privredama mogle bi da ugroze ionako krhki oporavak.

– Pred zemljama je sada dug put uspona koji će biti težak, neujednačen, neizvestan i sklon zastojima – rekla je izvršna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva.

Kristalina Georgieva; AP Photo/Jens Meyer, File

U Sjedinjenim Državama, gde broj slučajeva korona virusa raste, odbijanje predsednika Donalda Trampa da prizna pobedu Džoa Bajdenu moglo bi da zaustavi napore da se donese još jednom veliki paket podsticaja, navodi CNN.

Pobuna u EU

U zemlji i dalje ima oko 10 miliona radnih mesta manje nego pre početka pandemije, a nekoliko država uvodi nova ograničenja kako bi zaustavile rast broja zaraženih, što će dodatno otežati oporavak.

Istovremeno, Evropska unija se suočava sa unutrašnjom pobunom koja bi mogla da odloži konačno odobrenje njenog fonda za oporavak od korona virusa vrednog 800 milijardi evra (950 milijardi dolara), o kojem su mesecima vođeni pregovori i koji bi trebalo da startuje 1. januara, navodi se u tekstu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug