Šta je poskupelo, poskupelo je: Pojedine toplane podigle cene, ali daljeg povećanja cena grejanja neće biti?

07.12.2021

19:31

0

Dve toplane u Srbiji u protekle dve nedelje podigle su cene usred grejne sezone, što je zabrinulo građane. Ali, iz Udruženja toplana i nadležnog ministarstva kažu da poskupljenja više ne bi trebalo da bude

Šta je poskupelo, poskupelo je: Pojedine toplane podigle cene, ali daljeg povećanja cena grejanja neće biti?
toplana profimedia-0580297212 - Copyright 24sedam/Profimedia

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović osvrnula se danas na poskupljenja grejanja u Srbiji i rekla da se radi o izolovanim slučajevima jer je reč o dve toplane koje su podigle cene usluga zbog poskupljenja mazuta.

- Činjenica je da cenu u toplanama, kao cenu komunalne usluge, utvrđuju i odobravaju pre svega jedinice lokalnih samouprava, ali isto tako je i činjenica da mi moramo da izlazimo iz prljavih goriva što će nas sve više koštati - rekla je Mihajlović nakon sednice Skupštine poslovnog udruženja "Toplane Srbije".

Niš, Zaječar, Užice... 

Ministarka je istakla da cena mazuta skače na svetskom tržištu ne samo zato što mazuta nema dovoljno, već i zbog toga što se radi o "prljavom" gorivu.

U poslednje dve nedelje odluke o višim cenama grejanja donele su lokalne samouprave u Zaječaru i Užicu, a pre toga poskupelo je i grejanje u Nišu, gde se koristi i mazut i gas.

Od ove tri toplane u oktobarskoj "najavi“ poskupljenja, koje je dalo udruženje toplana, pominjao se samo Zaječar, uz Smederevo, Sentu, Novi Sad, Novu Varoš i Negotin, kao lokalne samouprave koje su tražile veće cene. Novi Sad i Negotin tom prilikom su odmah odbijeni, a Sombor se upisao u anale "verovali ili ne“, jer je u vreme kada su drugi tražili poskupljenje on smanjio cenu grejanja.

Prosečno zahtevano poskupljenje je bilo od oko 10 odsto, s tim da su najmanju korekciju zatražili u Smederevu (2,23 odsto) a najveću u Novoj Varoši (25 odsto), gde godinama nisu menjali cenu.

U zahtevu za poskupljenje, toplana iz Niša je tražila veći varijabilni deo cene za gotovo 12 odsto, a ona iz Užica ukupnu cenu veću za devet odsto.

Tražiće zajedničko rešenje

Predsednik Skupštine poslovnog udruženja "Toplane Srbije", Goran Aleksić, rekao je danas da je "odluka o podizanju cena opravdana, jer da nije, ne bi bila odobrena“.

24sedam/Goran Sivački/Profimedia
 

Ali, ipak je dodao da će "razgovarati o tome da se cene stabilizuju i da ostanu na istom nivou na kome su bile“.

Da će se nešto preduzeti povodom eventualnih poskupljenja obećava i ministarka Mihajlović, koja kaže da će "ukoliko cene nastave da rastu i postanu neodržive za građane“, Ministarstvo rudarstva razgovarati sa lokalnim samoupravama i Ministarstvom finansija kako bi se pronašlo zajedničko rešenje.

Vlada se već pobrinula da cena gasa, koju koriste toplane po Vojvodini ali i osam toplana iz centralne Srbije (Beograd, Šabac, Kraljevo, Jagodina, Loznica, Čačak, Kruševac i delimično Niš), bude stabilna. Zbog toga je realno da ove toplane zadrže cenu grejanja prema svojim potrošačima (barem građanima, ako već ne i prema privredi).

Isto tako mogla bi i prema onima koje troše mazut, jer postoje tzv. energetske rezerve iz kojih bi moglo da se odvoji energenata do kraja grejne sezone.

Pet evra na stari račun

Nove cene koje su "zapale“ građane Negotina i Užica nisu ni malo ni veliko poskupljenje, kako se uzme. U Užicu su izračunali da će vlasnici stanova plaćati 11,24 dinara po kvadratnom metru više nego dosad. To je za prosečan stan od 60 kvadrata 675 dinara. U Nišu je tražena promena varijabilne cene sa 4,97 dinara po kilovatčasu na 5,53 dinara (bez PDV-a), uz staru cenu fiksnog dela od 24,28 dinara po kvadratu grejanog prostora.

Pixabay/USA-Reiseblogger
 

Zašto toplane traže veće cene, jasno je i onima koji na poskupljenja gunđaju. U obrazloženju Nadzornog odbora niške toplane kaže se da je gas skuplji 12 odsto, mazut 9,83 a lož ulje 9,13 odsto.

Za razliku od cene struje i gasa za domaćinstva, gde je određena i kontrolisana, za toplane kao i za privredu cena je slobodna. Određuje se delom prema naftnoj formuli, odnosno vezana je za cenu nafte koja mesecima stalno raste, a delom prema troškovima transporta i distribucije koje odobrava Agencija za energetiku Srbije, rekao je nedavno za 24sedam Dejan Stojanović, direktor "Toplana Srbije“.

Gas koristi 80 odsto sistema

Prema važećoj regulativi, toplane u Srbiji mogu da zatraže povećanje cene grejanja kada se ukupna cena energenata poveća za više od tri odsto. Doduše, obavezno je i smanjenje cena ukoliko energenti pojeftine za više od pet odsto.

U Srbiji 80 odsto daljinskih sistema za grejanje koristi gas, a otprilike po 10 odsto mazut (Kragujevac, Bor, Kruševac...) i ugalj. Toplane potroše 20 odsto od 2,6 milijardi metara kubnih gasa koje godišnje sagori Srbija.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike