Prijava građana za pomoć države počinje danas: Penzionerima i više od 38.000 dinara!

15.11.2021

06:35

0

Autor: 24sedam

Prijave za dodatnih 20 evra pomoći počeće 15. novembra i trajaće do 30. novembra

Prijava građana za pomoć države počinje danas: Penzionerima i više od 38.000 dinara!
Copyright 24sedam/Ilustracija/Pixabay

Više od 5,7 miliona građana dobilo je na ime državne pomoći zbog pandemije ukupno 60 evra, od čega 30 evra u maju i još toliko početkom novembra. Preostalih 20 evra, koji sleduju svima koji su se prijavili za pomoć u aprilu, biće isplaćeno u decembru, dok građani koji su to propustili mogu se već od danas prijaviti.

Prema navodima iz Ministarstva finansija, od 15. do 30. novembra trajaće prijava građana za 20 evra dodatne novčane podrške države, i to na portalu Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs.

Kako se prijaviti?

Svi punoletni državljani Srbije sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije i važećom ličnom kartom, koji se prethodno nisu prijavili, a žele da dobiju dopunsku novčanu pomoć u iznosu od 20 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao i oni koji su u međuvremenu stekli pravo na pomoć, bilo da su postali punoletni ili dobili državljanstvo, prebivalište i ličnu kartu, mogu da se prijave na portalu Uprave za trezor od 15. novembra.

- Nakon unošenja ličnih podataka biće im zavedena prijava čiji će status moći da provere na navedenom portalu. Nakon obrade prijave, prijavljeni građani će iznos dopunske novčane pomoći moći da podignu sa svog ili namenskog računa - objasnio je ministar finansija Siniša Mali.

Kako je naglasio, građani koji su se u aprilu prijavili za novčanu pomoć u iznosu od dva puta po 30 evra, kao i korisnici penzija, primaoci novčane socijalne pomoći i osobe u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, ne treba da se prijavljuju za 20 evra dodatne pomoći države. Taj novac biće im, dodaje on, automatski isplaćen u decembru.

Isplate i u decembru i februaru

Podsetimo, u maju je svim građanima i penzionerima isplaćeno 30 evra (prvi deo paketa od 60 evra), zatim je svaki vakcinisani građanin dobio po 3.000 dinara, a penzioneri su dodatno krajem septembra dobili još po 50 evra. Poslednja uplata bila je prvih dana ovog meseca, pa je više od 5,7 miliona prijavljenih građana dobilo još po 30 evra.

Prema tome, do kraja ove godine najviše novca na ime državne pomoći, zbog pandemije koronavirusa, dobiće 1,7 miliona penzionera. Naime, ukupna novčana podrška u toku ove godine za najstarije sugrađane iznosi 130 evra (15.286 dinara), plus 3.000 dinara za sve vakcinisane, što je 18.286 dinara. S obzirom na to da će država vrlo uskoro, već za tri meseca (u februaru 2022), kako su najavili u Ministarstvu finansija, svim penzionerima uplatiti po 20.000 dinara, ukupna suma koju će dobiti za manje od godinu dana (od maja do februara) iznosi 38.286 dinara.

I nezaposlenima više novca

Što se tiče građana, oni će ove godine moći da računaju na ukupno 105 evra (12.400 dinara). Naime, prvi deo, 30 evra, dobili su u maju, drugi deo, takođe 30 evra, početkom novembra, a još 20 evra dobiće u decembru. To je ukupno 80 evra državne pomoći, a za one vakcinisane isplaćeno je i dodatnih 3.000 dinara, što iznosi 12.400 dinara.

24sedam/Profimedia/Tanjug/Strahinja Aćimović
Novčana podrška za sve građane

Takođe, nešto više novca u toku ove godine sleduje nezaposlenim građanima koji su evidentirani na Birou rada, tačnije ukupno 165 evra. Oni su dobili dva puta po 30 evra (kao i svi punoletni građani) i još po 60 evra, što im je isplaćeno polovinom juna, i plus 20 evra u decembru. Ako su vakcinisani i za to se prijavili, imali su pravo na još 3.000 dinara. To je sve ukupno 165 evra, odnosno po 19.461 dinar.

Podrška vredna osam milijardi

Podsećajući da su prošle godine sprovedena još dva paketa podrške privredi i građanima Srbije, ministar finansija je rekao da su sva tri paketa vredna ukupno osam milijardi evra i da su oni spasli srpsku privredu i pomogli očuvanju životnog standarda građana.

- Tri paketa podrške su direktno uticala na povećanje likvidnosti privrednih subjekata i olakšala im poslovanje. Istovremeno, kroz direktna davanja stanovništvu podstaknuta je domaća tražnja, čime se indirektno utiče na ekonomsku aktivnost – zaključio je ministar.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike