Ko nije prodao akcije na računu ima više od 10.000 dinara: Za koji dan stiže još para od dividendi

12.11.2021

12:25

0

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina, od akcija NIS-a, Aerodroma i Telekoma svaki građanin dobio je više od 4.500 dinara

Ko nije prodao akcije na računu ima više od 10.000 dinara: Za koji dan stiže još para od dividendi
Copyright 24sedam/Profimedia/Tanjug/Strahinja Aćimović

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada vaša imovina po ovom osnovu vredi oko 10.600 dinara. Krajem novembra vredeće još više jer je kompanija "Telekom Srbija" najavila isplatu dividende.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina, kompanije NIS, Aerodrom i Telekom svakom građaninu su uplatili po ukupno oko 4.600 dinara.

Čije akcije koliko vrede?

S druge strane, oko 5.000 dinara ukupno imate i u akcijama na Beogradskoj berzi, pod uslovom da ih niste prodali. Jedna akcija NIS na berzi danas vredi 617 dinara, a pet, koliko je svaki građanin dobio pre punih 11 godina, oko 3.080 dinara. Akcija Aerodroma danas vredi 1.140 dinara, a svako od nas je 2010. godine dobio po jednu ovu deonicu.

Takođe, građanima je u međuvremenu na račune uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Uskoro, tačnije 29. novembra, dividendu će isplatiti i kompanija "Telekom Srbija", koja je po ovom osnovu ukupno izdvojila 4,16 milijardi dinara. Novac će dobiti i država kao većinski akcionar, ali i mali akcionari, piše Blic.

Građani koji imaju pravo na besplatne akcije svojevremeno su dobili po 31 deonicu kompanije Telekom. Po tom osnovu svi oni sada će dobiti tačno po 137 dinara.

Kako doći do novca

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća "Pošta Srbije" uz obavezno pokazivanje lične karte i usmeni zatev za podizanje novca od dividendi. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

Ono što je važno znati kod isplate dividende, jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

Kod dividende je važno, dakle, i reći da, ukoliko do sada niste, već danas možete da odete u Poštu ili banku i da podignete svojih 4.600 dinara, kao i da sa takvim potezom ne gubite prava na akcije.

Posle prodaje nema ni dividendi

S druge strane, novac od akcija možete da dobijete samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već po prodaji, a to može da znači jedan ili više dana nakon davanja naloga za prodaju u Pošti.

Pritom je važno znati da prodajom akcija, gubite i akcije i pravo na dividendu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike