Zatišje na valutnom tržištu: Dolar se malo popravio u odnosu na rivale

10.11.2021

08:34

0

Dolar se neznatno oporavio danas na azijskom trgovanju u odnosu na glavne konkurente nakon slabljenja u prethodna tri dana

Zatišje na valutnom tržištu: Dolar se malo popravio u odnosu na rivale
Copyright Foto:Pixabay/PublicDomainPictures

Investitori iščekuju podatke o inflaciji u SAD, kako bi naslutili kada bi Federalne rezerve (FED) mogle da krenu s povećanjem kamatne stope, i to je izazvalo malo zatišje na valutnom tržištu.

Japanski jen je takođe imao koristi od povlačenja globalnih berzi akcija sa rekordnih nivoa, pošto su rastuće cene nafte izazvale bojazan od daljeg uspona inflacije, izveštava Rojters.

Strah od potencijalnog prelivanja negativnih uticaja sa kineskog tržišta nekretnina na ostala svetska tržišta, podstakao je investitore da potraže sigurniju imovinu za svoja ulaganja.

Dolar se blago spustio prema japanskoj valuti na 112,83 jena, i ima tendenciju da se vrati na najniži nivo od 112,73 jena koji je poslednji put zabeležen 11. oktobra.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, vratio se na 94,053 poena, nakon trodnevnog slabljenja sa jednogodišnjeg maksimuma od 94,634 boda koji je na kratko dostigao u petak.

Kineski građevinci i dalje plaše svet

Širom svetskih tržišta se ponovo rasplamsava i strah od posledica potresa u kineskom sektoru nekretnina, zbog kojeg se FED oglasio prvim direktnim upozorenjem o potencijalnoj globalnoj šteti.

Kineskoj građevinskoj kompaniji „Evergrande“, najzaduženijoj u svetu, danas ističe grejs period za plaćanje kamate na obveznice stranim investitorima, a treća najveća građevinska firma u Kini, „Kaiša grupa“, zatražila je u utorak finansijsku pomoć od države i banaka kako bi izmirila obaveze po kreditima i platila radnike i dobavljače.

Evro je oslabio za 0,13 posto na 1,15805 dolara, mada je i dalje u plusu prema dolaru posle tri uzastopne sesije rasta kada se trgovao blizu jednomesečnog maksimumu od 1,16165 dolara.

BoF oborila funtu

Nakon prošlonedeljne neočekivane odluke Banke Engleske da zadrži kamate na nepromenjenom nivou, što je dovelo do pada funte, britanska valuta se ove sedmice stabilizovala i, prema poslednjim raspoloživim podacima, trguje se na nivou od 1,35495 dolara, oporavivši se sa jednomesečnog minimuma od 1,3425 dolara zabeleženog u petak.

Australijski dolar je pao za 0,33 posto na 0,7355 američkih dolara, a potonuo je i novozelandski dolar za 0,36 procenata na 0,7104 američkih dolara.

Strah od inflacije

Kasnije danas treba da budu objavljeni podaci o rastu potrošačkih cena u SAD za oktobar. Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekuju ubrzanje oktobarske inflacije za 0,4 odsto, u odnosu na rast od 0,2 procenta prethodnog meseca, što bi podiglo baznu inflaciju na godišnjem nivou za 0,3 procentna poena na 4,3 odsto, znatno iznad FED-ove ciljane stope od 2,0 posto.

Bitkoin nali oslabio ali se drži

Na kripto tržištima, bitkoin se spustio ispod istorijskog maksimuma od 68.564,40 dolara koji je zabeležio u utorak, i trguje se za oko 66.500 dolara.

Eterijum je takođe oslabio na 4.712,92 dolara u odnosu na jučerašnji rekordan nivo od  4,842,65 dolara.

Prema pokazateljima objavljenim u utorak, proizvođačke cene u SAD su znatno porasle u oktobru, što ukazuje na to da bi visoka inflacija mogla da potraje zbog poremećaja u lancima snabdevanja koje je izazvala pandemija.
Na drugoj strani sveta, oktobarske proizvođačke cene u Kini su porasle najbržim tempom od 1995. godine, za čak 13,5 procenata na godišnjem nivou, nadmašivši prognoze i dodatno smanjivši profitne marže proizvođača koji se bore sa rastućim cenama uglja i drugih sirovina.
Rojters takođe izveštava da se američki predsednik Džozef Bajden sastao sa predsednicom borda guvernera FED-a Laelom Brejnard kao potencijalnim sledećim predsednikom američke centralne banke. Analitičari smatraju da ona ima umeren stav po pitanju vođenja monetarne politike.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike