Ko kupi "Ledo" i "Frikom" kontrolisaće tržište regiona?

22.11.2020

11:09 >> 12:42

0

Očekuje da će kupac biti investicioni fond sa Zapada

Ko kupi "Ledo" i "Frikom" kontrolisaće tržište regiona?
Copyright Steve Buissinne/Pixabay

Investitori koji kupe kompanije “Ledo” i “Frikom”, koje posluju u sastavu hrvatske “Fortenova grupe”, steći će kontrolu nad celim tržištem regiona, procenjuje Drago Munjiza, osnivač i menadžer konsultantske kompanije “Jakov Viktor” u Zagrebu.

– Te kompanije su ”zlatna koka” bivšeg koncerna Agrogor, a grupa koja prozvodi smrznute proizvode i grupa za proizvodnju pića kontroliše preko 500.000 ”frižidera” u regionu ex Jugoslavije. Zato, onaj ko kupi te dve kompanije, on kontroliše celo tržište li barem pola, ako kupi samo grupu Smrznuto – kaže Munjiza.

Očekuje da će kupac biti investicioni fond sa Zapada u saradnji sa najvećim multinacionalkama koje su i pre pokazivale interesovanje za te kompanije.

“Fortenov grupa”, naslednik koncerna “Agrokor”, oglasila je početkom novembra prodaju fabrika smrznutog programa i sladoleda Ledo u Hrvatskoj “Ledo čitluk” u BiH i “Frikoma” u Srbiji.

Pročitajte još: Čime se sve bavi srpska IT industrija

Pročitajte još: Za kapitalne projekte u infrastrukturi 126,3 milijarde dinara

Prema procenama Munjize, cena ovih kompanija mogla bi da dostigne 10 do 12 puta EBTIDA marže (dobit pre poreza, kamata deprecijacije i amortizacije), a novac će verovatno biti upotrebljen za restrukturiranje finansijske pozicije grupe, koja je, po njemu, sada potcenjena.

– Lično bih voleo da vidim kupce iz regiona, jake hrvatske, srpske i slovenačke kompanije kao što su, na primer, “Podravka” ili “Polimark” – kaže Munjiza za Magazin Biznis.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike