Grci ipak neće vratiti novac za aranžmane?

26.10.2021

09:41

0

Hotelijeri i turistički partneri srpskim agencijama u Grčkoj neće vratiti novac uplaćen za putovanja koja nisu iskorišćena, kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić

Grci ipak neće vratiti novac za aranžmane?
Copyright Pixabay

Do povrata novca uplaćenog za zbog kovida neiskorišćenja letovanja teško da će doći, kažu iz YUTA, jer velika većina hotelijera i agencija iz Grčke će ponuditi da se smeštaj iskoristi narednih godina.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), Aleksandar Seničić, rekao je danas gostujući na TV Pink, da je dobra ideja ministarke turizma Tatjane Matić o vraćanju novca. Ali, kaže on, privatna lica, vlasnici hotela i kuća u Grčkoj ne osećaju obaveznim da vrate novac za neiskorišćeno.

- Ipak, većina njih je spremna da se to što je uplaćeno iskoristi kroz smeštaj tokom narednih sezona - rekao je on.

Uredba ističe, a pare...

Turističke agencije u Srbiji su kao jedan od razloga zašto ne mogu da vrate novac turistima navodile i da pojedine zemlje među kojima je i Grčka produžavaju važenje uredbe i tako im kao partnerima u Srbiji odlažu povraćaj novca.

Ekskurzije po Srbiji – ista stvar

Seničić je naveo da je slična situacija u Srbiji sa đačkim ekskurzijama gde su hotelijeri koji su dobili deo novca za to iskoristili sopstvenu likvidnost. Dodao je da hotelijeri ne osporavaju te uplate, a žele da ih odrade kroz pružanje usluga.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je juče da je Grčka potvrdila da neće biti produženja Uredbe o zamenskim vaučerima.

Ministarka Matić je objavila na Instagramu da je razgovarala onlajn na tu temu sa grčkim ministrom turizma Vasilisom Kikiliasom.

- Grčka strana je potvrdila da neće biti produženja ove uredbe od strane grčkih vlasti i grčke agencije će, takođe, morati da vrate novac građanima koji nisu iskoristili vaučere - navela je Matićeva.

Naša zemlja je prošle godine usvojila uredbu kojom je omogućeno da svi građani koji su uplatili turističke aranžmane do 15. marta imaju mogućnost da sa agencijama dogovore zamensko putovanje koje mogu da iskoriste do 31. decembra 2021. i da ako zamensko putovanje ne bude realizovano do tada, imaju pravo na povraćaj uplaćenog novca do 15. januara 2022.

Turistički radnici „za“ kovid propusnice

Seničić se založio da ako su uvedene kovid propusnice onda one treba da važe što šire, osim za apoteke i prodavnice prehrambene robe.
Dodao je da su neke evropske zemlje uspele da poprave situaciju stavljajući do znanja ljudima preko kovid propusnica da će ili živeti sami, a nevakcinisani, ili će se vakcinisati i umrežavati.
On je ocenio da je posle godinu i po kovid pandemije turizam u goroj situaciji nego na početku.
- Potpuno su neizvesni zima i proleće, a već smo iznureni - rekao je on opisujući stanje u tom sektoru.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike