Koliko vrede superjahte milijardera: Samo na održavanje godišnje plaćaju i do 20 miliona dolara!

20.10.2021 | 05:35

Ko su vlasnici najluksuznijih jahti i šta sve na njima imaju

Copyright Profimedia

Jahte su odavno postale stvar prestiža među bogatašima, a sa gomilanjem novca koji poseduju i "pretvaranjem“ milionera u milijardere, rasli su i apetiti. Tako danas nije pitanje ko ima jahtu (svi je imaju), već ko može da priušti superjahtu i na njoj što veći luksuz - bazene, saune, džakuzije, fitnes centre, helidrome...

Arno voli "Symphony“

Jedan od najbogatijih Evropljana i treći najbogatiji čovek na svetu, "težak"178,4 milijarde dolara, prema poslednjoj Forbsovoj listi milijardera, Bernar Arno, takođe nije odoleo i više nego luksuznoj jahti. Francuski investitor, biznismen i kolekcionar umetničkih dela je vlasnik “Luj Vitona”, najveće svetske kompanije za luksuznu robu. On poseduje superjahtu "Symphony“, vrednu 150 miliona dolara.

Profimedia
Jahta "Symphony" Bernara Arnoa

I za održavanje potrebni milioni

Prema navodima portala Yachtbible, specijalizovanog upravo za ova luksuzna plovila, jahta u vlasništvu Bernara Arnoa dugačka je 101 metar, a napravljena je 2015. godine. To je bila prva luksuzna jahta kompanije "Feadship“, dugačka više od 100 metara. Njenu spoljašnjost dizajnirao je Tim Hejvord, a za njenu egzotičnu unutrašnjost zaslužan je "Zuretti Interiors", piše Yachtbible.

YouTube/Printscreen
Bernar Arno

Ovaj velelepni brod može da primi 20 gostiju i posadu od 36 ljudi tokom svakog krstarenja. "Symphony“ se može pohvaliti luksuznim sadržajima kao što su bazen sa staklenim dnom, bioskop na otvorenom i džakuzi. Vlasnička paluba opremljena je i saunom, dvostrukim kupatilima, svlačionicama, terasom sa džakuzijem, radnom sobom, privatnom kancelarijom, salonom, kao i prostranom površinom na palubi. Zanimljivo je i da su ukupni tekući troškovi za održavanje jahte između 10 i 15 miliona dolara godišnje.

Osnivač "Orakla" uživa na jahti "Musashi"

Nešto malo vrednija (160 miliona dolara) jeste superjahta "Musashi“ čiji je vlasnik Lari Elison, američki biznismen i investitor koji je suosnivač, izvršni predsednik i glavni tehnološki direktor korporacije "Orakl". Njega je od oktobra ove godine Blumberg, po osnovu indeksa milijardera, uvrstio na sedmo mesto najbogatijih osoba u SAD, i na osmo mesto najbogatijih na svetu, sa bogatstvom od 103,6 milijardi dolara. Lari Elison je, inače, vlasnik 41. najvećeg ostrva (Lanai) u SAD, koje je deo havajskih ostrva.

Profimedia
"Musashi": Superjahta Larija Elisona

Elisonovu jahtu "Musashi“ takođe je sagradio "Feadship“, osnovan 1949. godine, sa sedištem u Holandiji. "Feadship“ je poznat u izgradnji superjahti za bogate, a može se reći, kako navodi Yachtbible, da su sa "Musashi“ pokazali svoju brilijantnost i izvrsnost u inženjeringu luksuznih superjahti.

Profimedia
Lari Elison

"Musashi“ je dugačka 87,8 metara, a njen neverovatni trup izgrađen je od čelika u kombinaciji sa aluminijumom. Pokreću ga četiri vrlo moćna propelera, a njegova snaga dolazi iz dva jaka dizel motora. Budući da je luksuzna superjahta dizajnirana za superbogate, ne nedostaju joj izvanredne pogodnosti. "Musashi“ je opremljen salonom za lepotu, bazenom, zatvorenim i otvorenim teretanama, bioskopom, pa čak i liftom, a ima i klima-uređaje po celoj jahti.

Superjahta "Musashi“ može da primi do 20 gostiju i 24 člana posade. Procenjuje se da se godišnji tekući troškovi kreću između 10 i 20 miliona dolara, povrh troškova održavanja i pristajanja.

Ruskom biznismenu paše "Aurora"

Ruski biznismen, osnivač i glavni akcionar "LSR grupe", najvećeg proizvođača građevinskog materijala (pesak, cigla, lomljeni kamen) u Rusiji, Andrej Molčanov, vlasnik je "Aurore“, jahte vredne 120 miliona dolara.

Profimedia
"Aurora"

Njegova jahta dugačka je 74 metra, može da primi 16 gostiju i posadu od 22 osobe, a relativno je "mlada“, sagrađena je 2017. godine. Pokreću je dva MTU motora, a "Aurora“ može da postigne maksimalnu brzinu od približno 18 čvorova.

Profimedia
Andrej Molčanov

Inače, ovaj ruski bogataš, prema pisanju Forbsa, "težak" je oko 1,1 milijardu dolara.

Ričard Kejn vozi "Suri"

Više nego upola jeftiniju, ali ipak superjahtu, poseduje Ričard Kejn, američki milijarder, privatni investitor i većinski vlasnik kompanije "Kaine Anderson Capital Advisers“, koju je osnovao 1984. godine. Njegovo bogatstvo procenjeno je na 26 milijardi dolara.

Superjahta - i kuća i brod

Profimedia
Superjahta "Suri"

Jahta "Suri“ vredi 45 miliona dolara i predstavlja pravi užitak za ljubitelje luksuza, avanture i udobnosti. Ova jahta je, kako piše Yachtbible, gotovo "sve u jednom“ - kuća na moru i brod, jer se može pohvaliti namenskim fitnes centrom, kopnenim vozilima, bioskopom, stalnom internetskom vezom, banjskim centrom, mestom za sletanje helikoptera...

YouTube/Printscreen
Ričard Kejn

Iako ju je 1978. godine izgradila kompanija "Halter Marine“, jahta je prepravljena i proširena pet godina kasnije. "Suri“ funkcioniše efikasno zahvaljujući dvostrukim motorima "Caterpillar“, a zbog brzine od 9.900 nautičkih milja, najbolji je izbor za istraživanje udaljenih područja širom sveta. Godišnji troškovi održavanja iznose oko četiri i po miliona dolara. Na ovoj superjahti može da boravi 12 gostiju u sedam kabina, uključujući glavni apartman, četiri VIP sobe, jednu dvokrevetnu i jednu kabinu sa dva odvojena kreveta, kao i 17 članova posade.

 

BONUS VIDEO

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2021/10/01/64c4e9aeb45738d81958cb9d/hd/64c4e9aeb45738d81958cb9d.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958cb9d",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/thumb/883964_t_1634564094.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: S. G.