Poreska uprava češlja i skupe turističke aranžmane: Traže i lične podatke i proveravaju odakle novac za luksuz

18.10.2021

10:11

0

Poreska uprava je kao institucija za sprovođenje Zakona o poreklu imovine dužna da prikuplja određene podatke ako posumnja u poreklo nečije imovine

Poreska uprava češlja i skupe turističke aranžmane: Traže i lične podatke i proveravaju odakle novac za luksuz
Copyright Pixabay

Poreska uprava tražila je od turističkih agencija da dostave lične podatke klijenata koji su u toku jedne godine na aranžmane potrošili više od 5.000 evra. Od podataka su tražili bukvalno svaku stavku iz lične karte putnika. Povod za takvu istragu je Zakon o poreklu imovine koji je nedavno stupio na snagu, a čiji je cilj razotkrivanje građana koji su imovinu stekli na nelegalan način.

Kako je precizirano, poreznici su od turističkih agencija tražili podatke za period od 1. januara 2018. do 31. decembra 2020. godine, i to JMBG uplatioca, ime i prezime, te ukupnu uplatu aranžmana u evrima, datum uplate i broj korisnika aranžmana.

I luksuzna putovanja došla na red

Miroslav Đinović, pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije, rekao je da je Poreska uprava kao institucija za sprovođenje Zakona o poreklu imovine dužna da prikuplja određene podatke.

- Ništa se principijelno nije promenilo, mi smo kao institucija za sprovođenje Zakona o poreklu imovine dužni da prikupljamo određene podatke, a među njima su i podaci o ličnoj potrošnji građana. Podatke smo tražili od pojedinačnih turističkih organizacija. Probali smo da utvrdimo njihovo tržišno učešće, a na svih 12 adresa na koje smo poslali zahteve za podatke, organizacije su prometovale više od 200 miliona dinara prošle godine - rekao je Đinović jutros za TV Prva.

Kako je istakao, poreznici su se prethodno bavili i podacima o pokretnostima i nepokretnostima, te podacima APR-a, vlasništvom u akcijama i njihovom vrednošću.

- Podaci iz turističkih organizacija su poslednje čime se bavimo - poručio je Đinović.

Inače, za unakrsnu proveru imovine zadužena je posebna jedinica u Poreskoj upravi. Prema zakonu, na udaru poreznika su svi građani za koje se posumnja ili utvrdi da, za najviše tri uzastopne kalendarske godine, imaju razliku iznad 150.000 evra između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda.

Važno je i šta se šeruje po mrežama...

Osnov za proveru su imovina građana, njena vrednost i poreklo. Poreski inspektori ispitivaće i bilanse firmi, zatim računovodstvene izveštaje, ali i stanje računa u bankama i druge evidencije i baze. Prilikom provere koristiće i podatke poslovnih banaka, Narodne banke Srbije, Poreske uprave, MUP-a, ali i Uprave za sprečavanje pranja novca, Agencije za sprečavanje korupcije, Republičkog geodetskog zavoda, Agencije za privredne registre, Centralnog registra i svih ostalih resornih institucija.

Predmet kontrole biće čak i ponašanje "sumnjivih" na društvenim mrežama, pa i to da li se hvale skupocenim satovima, limuzinama ili putovanjima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: S. G./Prva TV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike