Ako ne želite da vas prevare na internetu, pravila su jednostavna

23.09.2021 | 09:08 >> 09:11

Autor: Georgi Mitev Šantek

NOPS evidentirao brojne prodavce koji krše zakon plasirajući robu putem fejsbuk i instragam profila a kod kojih kupci kupuju na sopstveni rizik

Copyright Profimedia

Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača (NOPS), objavila je spisak internet sajtova i profila sa društvenih mreža sa kojih više od 400 „trgovaca“ prodaje robu a za koje se sumnja da ne posluju u skladu sa zakonima, javljaju „Večernje novosti“.

Kod takve kupovine kod neregistrovanih prodavaca, od kojih ljudi najviše kupuju obuću, odeću, parfeme, suplemente i dodatke ishrani, potrošači nisu zaštićeni jer ne mogu niti da proizvod vrate niti da ga zamene za drugi a niti da se efikasno požale inspekciji.

Sa rastom onlajn trgovine u Srbiji, povećava se i broj prodavaca „na crno“ kod kojih kupci pazare na sopstveni rizik.

– Odredbe Zakona o zaštiti potrošača ne mogu da se primene u toj situaciji. Prodaja na crno treba da se prijavi inspekciji i da se podnese tužba za naknadu štete ukoliko je moguće identifikovati osobu od koje je kupljena roba – ističu u NOPS.

Pravila zaštite jasna: Gledajte gde kupujete

Kao bi se zaštitili od štete u što je moguće većoj meri, kupci bi trebalo da se pridržavaju nekoliko jednostavnih pravila.
Prodavci koji trguju putem Interneta, prema Zakonu o elektronskoj trgovini, obavezni su da na vidnom i dostupnom mestu naznače poslovno ime, adresu sedišta, kontakt podatke, matični i PIB broj.

Ukoliko toga na vebsajtu ili profilu na društvenim mrežama nema, nema ni potrebe da dalje razgledate robu.

Pročitajte još:

Dalje, prodavac je obavezan da navede i detaljne podatke o ceni proizvoda, koji uključuju i troškove dostave i ostale manipulativne troškove. Ukoliko i toga nema, ne upuštajte se u kupovinu jer „skriveni troškovi“ bi mogli ispasti dobar ukupne cene koju platite a znatno veći nego što ste “videli“.

Kada trgovac poseduje sve te podatke, i ukoliko su tačni, kako ističu u NOPS, smatra se da posluje u skladu sa zakonom.
Prilikom kupovine, u toj situaciji, primenjuju se odredbe Zakona o zaštiti potrošača i drugih propisa koji regulišu prodaju van poslovnih prostorija.

– Borba sa onlajn trgovcima koji rade na crno je veliki izazov, jer za pet minuta neko može da napravi neki profil na društvenim mrežama i da oglasi prodaju robe – ističu iz NOPS.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Večernje novosti