Da li će skok cene sirove nafte "podgrejati" i srpsko tržište: Tanji novčanici i zbog benzina?

06.01.2021

07:47 >> 11:21

0

Autor: S. Gavrić

Najnepredvidljivije kretanje cena je ono koje se odnosi na naftu, kažu stručnjaci

Da li će skok cene sirove nafte "podgrejati" i srpsko tržište: Tanji novčanici i zbog benzina?
Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Cene nafte juče su porasle, pre svega zbog tenzija oko iranske zaplene jednog južnokorejskog broda, ali i zbog najave grupe OPEK+ da razmatra smanjenje proizvodnje nafte u februaru. Tako je cena nafte brent sada malo više od 52 dolara za barel.

S obzirom na rast cena nafte, ali i očekivanja da će doći do polaganog oporavka na svetskim tržištima, a samim tim i skoka cene nafte, od koje i mi zavisimo, postavlja se pitanje da li ćemo i na pumpama u Srbiji uskoro plaćati skuplje gorivo.

Iako odgovor na to pitanje nije lak, jer je teško predvideti kretanja na svetskim berzama, kako kažu stručnjaci, cena benzina u maloprodaji kod nas promeniće se zbog sasvim druge stvari.

Pročitajte još

Politika države

Naime, uskoro nas očekuje akcizno usklađivanje sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u 2020. godini, po kojem bi i cene goriva trebalo da se povećaju.

Prema rečima Nebojše Atanackovića, vlasnika kompanije “Nafta” a. d. i počasnog predsednika Unije poslodavaca, najnepredvidljivije kretanje cena je ono koje se odnosi na naftu.

Najteže je predvideti kako će se kretati cena nafte; Pixabay

– Cena neke robe raste kada raste potražnja, to je osnov za sve. Pretpostavka je svakako da će, kada prođu posledice pandemije, i tražnja porasti. Ipak, jako je teško procenjivati da li će da poraste ili ne cena sirove nafte, a samim tim i derivata – kaže Atanacković za 24sedam.

Pročitajte još

I od dolara zavisi

S druge strane, dodaje on, cena zavisi i od vrednosti dolara. Ukoliko se dolar bude menjao, odnosno ako mu vrednost bude padala, nafta će biti skuplja. On ipak ističe da je i trenutni porast cene sirove nafte skroman, pa da ne treba očekivati znatnije povećanje cena.

– Cene goriva u maloprodaji kod nas moraju da se usklade sa rastom akciza, a one će iznositi oko dva dinara – navodi naš sagovornik.

Kako naglašava, akcize učestvuju sa čak 55 odsto u strukturi cene goriva u Srbiji. Dodaje i da, i pored ranijih apela da se taj udeo smanji, to je sada teško očekivati.

– Od toga se pune državni budžeti, što je sada posebno osetljivo zbog pandemije i svih problema koji su zadesili privredu – kaže Atanacković.

Cene goriva u regionu

Država                       Bezolovni 95             Dizel

Srbija                          1,14                               1,2
BiH                             0,95                              0,92
Crna Gora                  1,13                               1,02
Albanija                     1,36                               1,36
Hrvatska                    1,2                                 1,17
Sev. Makedonija       0,98                             0,86
Rumunija                   0,95                              0,97
Slovenija                    1,015                             1,086

*u evrima po litru

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti