NBS: Referentna kamata ostaje jedan odsto, inflacija u 2020. iznosila 1,6 odsto

14.01.2021

11:53

0

Izvršni odbor NBS je imao u vidu ostvarene efekte prethodnih mera monetarne i fiskalne politike i očekivana makroekonomska kretanja za naredni period

NBS: Referentna kamata ostaje jedan odsto, inflacija u 2020. iznosila 1,6 odsto
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od jedan odsto, saopšteno je iz NBS.

Pri donošenju ove odluke, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu ostvarene efekte prethodnih snažnih mera monetarne i fiskalne politike i očekivana makroekonomska kretanja za naredni period, odnosno da će preduzete ekonomske mere nastaviti povoljno da deluju na uslove finansiranja privrede i građana i rast njihovog raspoloživog dohotka.

Iz centralne banke navode da je adekvatna podrška NBS i Vlade Srbije domaćoj privredi u velikoj meri doprinela povoljnijem rezultatu ekonomske aktivnosti u prošloj godini nego što se to očekivalo na početku pandemije.

Podsećaju da je stopa realnog rasta bruto domaćeg proizvoda, prema oceni Republičkog zavoda za statistiku, iznosila minus 1,1 procenat.

Inflacija pod kontrolom, dinar stabilan; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Izvršni odbor očekuje da će zadržane povoljne srednjoročne perspektive naše zemlje i mere vlade i NBS doprineti daljem oporavku domaće tražnje, te da će uz normalizaciju eksterne tražnje to uticati na više nego potpun oporavak srpske privrede u ovoj godini i njen dalji snažan rast u narednom periodu.

Osnovu za optimizam, kako se ističe, predstavljaju očuvani proizvodni kapaciteti i zaposlenost u uslovima pandemije, ubrzanje realizacije infrastrukturnih projekata, priliv stranih direktnih investicija koji je ostao relativno visok i projektno rasprostranjen, obezbeđeni povoljni uslovi finansiranja, kao i očekivano poboljšanje epidemiološke situacije zahvaljujući započetoj vakcinaciji.

Pročitajte još

NBS naglašava da je 2021. osma uzastopna godina kako je inflacija u Srbiji čvrsto pod kontrolom, na niskom i stabilnom nivou, i da je prošle godine u proseku iznosila 1,6 procenata, dok je u decembru iznosila 1,3 odsto međugodišnje.

U saopštenju se ukazuje na to da je važan faktor niske i stabilne inflacije bila i ostala relativna stabilnost deviznog kursa, kao i usidrenost inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja potvrđuje kredibilitet monetarne politike.

Prema projekciji NBS, inflacija će se i u narednom periodu kretati u donjoj polovini ciljanog raspona, a sa očekivanim daljim oporavkom tražnje, tokom 2022. počeće postepeno da se približava centralnoj vrednosti cilja od tri procenta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike