Može im se: Slovenci se opet jeftino zadužili, kredit će vraćati i unuci

28.01.2021

10:25 >> 10:29

0

Slovenija se na međunarodnom finansijskom tržištu zadužila za 500 miliona evra i to na veoma vbeoma dug rok - 60 godina

Može im se: Slovenci se opet jeftino zadužili, kredit će vraćati i unuci
Copyright Pixabay/Pijon

Slovenci su izdali državne obveznica na najdužu ročnost do sada, objavilo je Ministarstvo finansija, a i uslovi su veoma povoljni.

– Izdate su šezdesetogodišnje obveznice u visini pola milijarde evra, s prinosom do dospeća od 0,7 odsto i kuponskom kamatnom stopom od 0,69 odsto, što je uporedivo s uslovima zaduživanja za zemlje kao što su Francuska i Belgija – saopštilo je Ministarstvo finansija.

To je već treće ovogodišnje izdanje državnih hartija, nakon što je početkom januara Slovenija izdala desetogodišnje obveznice za 1,75 milijardi evra. Ali tada je kamata bila još povoljnija jer bila je, prvi put, negativna. Na to, emisiju ranije izdatih tridesetogodišnjih obveznica dopunila je sa još 250 miliona evra.

Ukupno je Slovenija pod veoma povoljnim uslovima ove godine osigurala 2,9 milijardi evra dugoročnog finansiranja za potrebe budžeta. Od tih para već je otplaćeno 1,65 milijardi evra duga, a do kraja ove godine dospeva još 1,95 milijardi.

Po procenama Ministarstva, slovenački javni dug će do kraja godine zbog povećanih potreba budžeta doseći 37,7 milijardi evra, odnosno 82,4 odsto BDP-a.

Međutim, trošak kamata na taj dug pašće za 0,1 procentni poen, na 1,6 odsto BDP-a, zbog povoljnoj kreditnog rejtinga i istorijski najnižih kamata na svetskom tržištu.

Velika razlika u razredu

Srbija je krajem novembra prodala investitorima na Londonskoj berzi desetogodišnje obveznice u iznosu od 1,2 milijarde američkih dolara po prinosu od 2,35 odsto, kuponskoj stopi od 2,125 odsto i finalnoj kamatnoj stopi u evrima, posle realizacije hedžing transakcije od 1,066 odsto.

Pročitajte još:

To što Srbija plaća gotovo duplo veću kamatu od Slovenije, i daleko je od negativnih kamatnih stopa iako joj je javni dug i dalje ispod 60 odsto, je iz finansijskog ugla sasvim razumljivo. Srbija ima kreditni rejting koji je jednu do tri dve stepenice ispod najnižeg investicionog kod sve tri velike rejting agencije u svetu.

Kod Standard end Pura to je granični „BB+ stabilan“ potvrđen u junu 2020. fgodine, zatim sličan Fičov „BB+ stabilan“ iz septembra 2019. dok najgore stojimo kod Mudija sa „Ba3 pozitiv“ potvrđen septembra prošle godine, a koji je treća stepenice ispod granice za ozbiljne institucionalne investitore.

Slovenija, s druge strane, kod Mudija ima “A3”, kod Fiča “A”, a kod S&P “AA-“, što predstavlja kreditni rejting iz “više srednje kategorije”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike