Usvojeni predlozi zakona: Po 60 evra za sve građane, prijave od 28. aprila do 15. maja

25.03.2021

14:37

0

Vlada Srbije usvojila pet predloga zakona iz nadležnosti Ministarstva finansija, od kojih se tri odnose na treći paket pomoći građanima i privredi

Usvojeni predlozi zakona: Po 60 evra za sve građane, prijave od 28. aprila do 15. maja
Copyright Profimedia

Vlada Srbije usvojila je danas pet predloga zakona iz nadležnosti Ministarstva finansija, od kojih se tri odnose na treći paket mera pomoći građanima i privredi, a među kojima je i onaj koji se tiče isplate 60 evra svim punoletnim građanima, izjavio je za Tanjug ministar Siniša Mali.

Jedan od njih je proširenje postojeće garantne šeme koja je formirana prošle godine u vrednosti od dve milijardi evra, a sada je proširena za dodatnih 500 miliona evra, kaže Mali. Ministar podseća da su to krediti koje banke daju privredi, a za koje garantuje država.

Još jedna garantna šema

Drugi predlog zakona, dodaje Mali, odnosi se na još jednu garantnu šemu za preduzeća koja su u lošijem finansijskom položaju, a vredna je 500 miliona evra.

– Za te kredite država garantuje još više, ukoliko to preduzeće ne vrati kredit banci, deo vraća država u njegovo ime – pojasnio je ministar.

Treći predlog zakona je o isplati 60 evra svim punoletnim građanima, dodaje ministar, i podseća da prijava za tu vrstu pomoći počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja. Prijavljivanje za 60 evra biće isto kao i prošle godine, preko kol centra i portala Uprave za trezor.

Ministar finansija poziva sve građane da se prijave za pomoć; Tanjug/Zoran Žestić

– Pozivam sve građane da se jave. Mi ćemo prvih 30 evra isplatiti u maju, a narednih 30 evra u novembru. Samo jednom je neophodno da se prijavite da dobijete dva puta po 30 evra – rekao je Mali.

Očekuje da će se taj Predlog zakona u naredne dve do tri nedelje naći u parlamentu i da će krenuti u primenu čim ga poslanici odobre.

Ministar podseća da se prošle godine za pomoć od 100 evra prijavilo 6,2 miliona građana.

– Time pokazujemo da su nam finansije i dalje stabilne, da imamo novca i želimo da pomognemo svim građanima s obzirom da se pandemija koronavirusa produžila – rekao je Mali.

Pročitajte još

Rešavanje društvenog kapitala u osiguranjima

Četvri Predlog zakona je zakon o osiguranju koji bi, kako kaže Mali, trebalo da reši pitanje društvenog kapitala u osiguravajućim društvima.

– Prevashodno ovde mislim na tri društva – Dunav osiguranje, DunavRE i Triglav osiguranje. Rešićemo tako što ćemo društveni kapital u tim institucijama raspodeliti tako da 70 odsto ide državi, 25 odsto sadašnjim i bivšim zaposlenima i pet odsto u akcijski fond – objasnio je Mali.

Na takav način će, kaže, biti izdefinisana vlasnička struktura u tim institucijama i “staviti tačka” na društveni kapital koji i dalje postoji.

Poslednji Predlog odnosi se na zakon o e-fakturama koji će, prema rečima ministra, poboljšati poslovanje privrednih subjekata.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike