LG gasi proizvodnju mobilnih telefona zbog gubitaka

05.04.2021

08:34

0

LG će s ovim povlačenjem ostaviti za sobom 10-procentni tržišni udeo u Severnoj Americi

LG gasi proizvodnju mobilnih telefona zbog gubitaka
Copyright Pixabay

Južnokorejska kompanija LG Elektroniks saopštila je danas da će ugasiti preduzeće za proizvodnju mobilnih telefona koje godinama beleži gubitke, pošto pregovori sa potencijalnim kupcima tog poslovnog dela nisu urodili plodom.

Ova odluka znači da će LG postati prvi veliki brend u sektoru mobilnih telefona koji se u potpunosti povlači sa tržišta, navodi Rojters.

LG će s ovim povlačenjem ostaviti za sobom 10-procentni tržišni udeo u Severnoj Americi, gde je bio treći najveći mobilni brend, pošto su ga “progutali” proizvođači samrtfona Epl i Samsung.

Organizacioni deo LG-a za mobilne telefone nagomilao je tokom šest godina gubitke od oko 4,5 milijardi dolara, a izlazak iz ovog sektora u kojem vlada žestoka konkurencija omogućiće kompaniji da se usredsredi na područja rasta kao što su komponente za električna vozila, internet stvari (IoT) i pametne kuće, navodi se u saopštenju.

Prošle godine, LG je isporučio kupcima 23 miliona mobilnih telefona u odnosu na domaćeg rivala, kompaniju Samsung, koja je prodala 256 miliona jedinica, prema podacima istraživačke firme Kaunterpoint. NJegov trenutni globalni tržišni udeo iznosi samo oko dva odsto.

Mada su i drugi poznati mobilni brendovi, poput Nokije, HTC-a i Blekberija, takođe snažno pali, oni se ipak nisu potpuno povukli sa tržišta.

Pročitajte još

Očekuje se da će odeljenje za pametne telefone LG-a, najmanje od njegovih pet organizacionih delova sa udelom od oko sedam odsto u prihodima kompanije, biti ugašeno do 31. jula. Zaposleni u mobilnom sektoru u Južnoj Koreji biće premešteni u druga preduzeća i podružnice LG Elektroniksa.

Kompanija će nastaviti da pruža usluge servisiranja i ažuriranja softvera kupcima postojećih mobilnih uređaja tokom određenog vremenskog perioda koji će se razlikovati u zavisnosti od regiona, poručili su i LG-a.

Pregovori LG-a o prodaji mobilnog poslovanja vijetnamskoj Vingrupi su propali zbog neslaganja dve strane o uslovima, rekli su Rojtersu izvori upoznati s pregovorima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike