Milionske kazne za "Gugl" i "Amazon" zbog "kolačića"

10.12.2020

09:07 >> 16:26

0

Oštra mera Francuske agencije za zaštitu privatnosti

Milionske kazne za "Gugl" i "Amazon" zbog "kolačića"
Copyright Pixabay/Hebi B.

Francuska agencija za zaštitu privatnosti CNIL kaznila je “Gugl” sa 100 miliona evra, a “Amazon” sa 35 miliona evra zbog kršenja pravila o “kolačićima” za praćenje na internetu.

Dan nakon SAD i Nemačka pokrenula istragu

Nemački antimonopolski regulator pokrenuo je danas istragu protiv „Fejsbuka“ zbog odluke kompanije da proizvode virtuelne stvarnosti sestrinske kompanije „Okulus“ poveže sa tom društvenom mrežom.

Reč je o delovima podataka koji se koriste za praćenje aktivnosti korisnika na svetskoj informacionoj mreži. U saopštenju se navodi da su tehnološki giganti kažnjeni jer su postavljali “kolačiće” za reklame na kompjutere korisnika bez njihovog odobrenja i pružanja adekvatne informacije.

Francuska je prošle godine uvela digitalni porez od tri odsto za velike tehnološke korporacije poput “Gugla”, “Amazona”, “Fejsbuka” i “Epla”, što je izazvalo veliki spor između Pariza i Vašingtona, podseća Sputnjik.

Francuska je prošle godina zatražila od “Gugla” da plati oko milijardu dolara za poravnanje u istrazi o fiskalnoj prevari, a kasnije je kompanija kažnjena sa još 150 miliona dolara zbog narušavanja tržišne konkurentnosti.

Pročitajte još: Stranci ulažu uprkos koroni: Industrijski parkovi i slobodne zone guraju srpsku privredu

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: bankar.me

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike