Mali: Revolucionarni projekat "Iskra" uvešće red u sistem zarada u javnim službama

15.06.2021

14:54

0

Autor: S. G.

To će značiti bolju i efikasniju kontrolu, kao i smanjenje mogućnosti greške i veće tačnosti podataka, istakao je ministar finansija

Mali: Revolucionarni projekat "Iskra" uvešće red u sistem zarada u javnim službama
Pixabay/Tanjug/Dragan Kujundzić

Ministar finansija Siniša Mali predsedavao je prvom sednicom Koordinacionog tela za praćenje realizacije implementacije Centralnog informacionog sistema za obračun zarada u javnom sektoru, koja je održana u zgradi Vlade Republike Srbije.

Kako je istakao, reč je o ogromnom i važnom projektu pod nazivom “Iskra“, koji će potpuno uvesti red u sistem zarada kod korisnika javnih sredstava.

– Reč je o sistemskom projektu koji menja način na koji radimo, i na koji se obračunavaju zarade svih zaposlenih kod korisnika javnih sredstava. To znači bolju i efikasniju kontrolu, smanjuje mogućnost greške i osigurava tačnost podataka. Dugo smo radili na ovom projektu, koji će predstavljati pravu revoluciju, i koji je za sve nas svojevrsan izazov, s obzirom na to da je reč o teškom poslu koji niko nije uradio decenijama – istakao je ministar finansija.

Kako je naveo, on će se uvoditi fazno, najpre u sektor rada, zapošljavanja i socijalne politike, sektore kulture i pravosuđa, zatim u drugoj fazi u sektor prosvete, u trećoj fazi u sektor zdravstva i u poslednjoj fazi u jedinice lokalne samouprave sa indirektnim korisnicima.

Siniša Mali je rekao da je ovo jedan od najvećih projekata Ministarstva finansija ove godine, zajedno sa uvođenjem novog modela fiskalizacije i e – faktura, te da je reč o sistemskim promenama, koje će promeniti način funkcionisanja privatnog i javnog sektora.

Pročitajte još

– I pored pandemije korona virusa, sa kojom smo se borili u poslednjih godinu dana, uspeli smo da radimo na ovih velikim projektima, koji donose sistemske promene. Ovaj centralizovani sistem zamenjuje nestandardizovane procese, koji se sada obavljaju kroz više različitih aplikacija. Na ovaj način se omogućava precizno planiranje i izvršenje budžeta za rashode za zaposlene, kontrolišu se troškovi zapošljavanja, poboljšava vidljivost i dostupnost podataka, olakšava upravljanje kadrova – zaključio je ministar Mali.

Projekat će trajati do kraja 2023. godine, do kada će se sistem koristiti kod više od 10.000 korisnika javnih sredstava. Na sistemu “Iskra“ će direktno raditi oko 3.000 ljudi, za koje će u narednom periodu biti organizovane specijalne obuke.

Sednici je prisustvovala i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi