“Svađa“ berzi u globalnom selu: U SAD novi rekord, Azija „u crvenom“

29.06.2021

08:04

0

Na Volstritu novi rekord indeksa S&P 500, a u Aziji korona plaši investitore

“Svađa“ berzi u globalnom selu: U SAD novi rekord, Azija „u crvenom“
Copyright AP Photo/Seth Wenig

Akcije na azijskim berzama su pale danas zbog zabrinutosti da bi novi talas korone u regionu mogao da potkopa ekonomski oporavak. Azijske investitore nije ohrabrio ni rekord na Volstritu ni snažan privredni zamajac u SAD.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI (bez japanskih), skliznuo je za 0,15 posto ali i dalje oscilirajući blizu nedavnih najviših nivoa. Ponovno uvođenje “lokdauna” u nekim zemljama radi zaustavljanja širenja “delta” varijante virusa kovid prigušilo ekonomski zamah, izveštava Rojters.

Najviše su pale japanske i australijske akcije, pri čemu je indeks Tokijske berze Nikei potonuo za 0,91 odsto, a australijski ASX/200 za 0,37 procenata, dok je južnokorejski Kospi oslabio za 0,71 posto.

Pojeftinjuje nafta

Ponovno širenje korona slučajeva pogodio je i cene nafte, koje su drugi dan zaredom oslabile zbog bojazni trgovaca od mogućeg usporavanja rasta potražnje za gorivom. Nafta Brent pala je za 0,47 posto na 74,33 dolara za barel, dok je američka WTI nafta pojeftinila za 0,41 procenat na 74,61 dolara po barelu.

Znatno su stradale i kineske akcije, izgubivši 0,95 procenata vrednosti, jer su investitori realizovali profite od ulaganja na berzi nakon rasta cena podstaknutog snažnim oporavkom zemlje od uticaja pandemije kovid-19, a najveći gubitnici su bile deonice finansijskih i potrošačkih kompanija.

Aktivnost na evropskim berzama će verovatno i danas biti pod pritiskom i uzdržana nakon jučerašnje objave Hong Konga da će zabraniti putničke letove iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Indeks fjučersa EuroSTOKS 50 jutros je u blagom usponu za 0,09 posto, dok je na Londonskoj berzi terminski indeks FTSE u minusu za 0,01 procenat. Indeks fjučersa američkih akcija, e-mini S&P500, takođe je oslabio za 0,11 odsto.

Čeka se izveštaj Biroa rada SAD

U petak će biti objavljen pomno praćeni izveštaj o broju novootvorenih radnih mesta u SAD za jun, koji bi mogao da utiče na izglede FED-ove politike i da podigne očekivanja vezana za povećanje američkih kamatnih stopa.

Vest o mogućem dvostranačkom sporazumu o potrošnji na infrastrukturne projekte u SAD, objavljena minulog vikenda, podgrejala je protekle noći apetit investitora za rizikom.

Na Volstritu su u ponedeljak indeksi Nasdak i S&P 500 zabeležili rast od 0,98 procenata i 0,23 posto, dostižući najviši nivo ikada, podstaknuti rastom cena tehnoloških akcija jer se investitori klade na sezonu snažnih kompanijskih zarada.

Velike tehnološke kompanije, uključujući “Fejsbuk”, “Netfliks”, „Tviter” i “Nvidiju”, bile su među vodećim dobitnicima, podupirući S&P 500 da održi zamajac rasta nakon što je u petak zabeležio najbolje nedeljne rezultate u poslednjih 20 sedmica.

Nasuprot tome, industrijski indeks Dau DŽon je pao za 0,44 posto, pri čemu su deonice iz cikličnih sektora naglo potonule usled zabrinutosti zbog skoka kovid slučajeva širom Azije, odakle dolaze komponente.

Dolar stabilan, evro ide ka minimumu

Na deviznim tržištima, američki dolar se uglavnom držao stabilno. Dolarski indeks se trgovao u plusu za 0,9 odsto na 91,963 poena.

Investitori takođe iščekuju podatke o poverenju američkih potrošača koji treba da budu objavljeni kasnije danas, kao i izveštaj Instituta za upravljanje nabavkama o proizvodnoj aktivnosti u SAD najavljen za četvrtak, kako bi procenili potencijalno buduće kretanje kamatnih stopa.

Pročitajte još:

I dolar i jen su blago profitirali od pojačane tražnje za imovinom koja se smatra sigurnim utočištem, a koju je izazvao strah od širenja “delta” soja virusa.

Evro se trgovao na nivou od 1,1912 dolara, klizeći prema dvoipomesečnom minimumu od 1,8470 dolara, koji je zabeležen 18. juna.

Američka valuta je ostala stabila prema japanskom jenu na 110,46 jena.

Spot cena zlata se neznato promenila na 1.777,05 dolara po unci na azijskom trgovanju do 05:24 časova po srednjoevropskom vremenu, prenosi britanska agencija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike