Iz sopstvenih izvora finansira se čak 80 odsto mikro, malih i srednjih firmi u Srbiji

02.07.2021

08:29 >> 08:30

0

Važno je da se pored bankarskih kredita razvijaju i drugi vidovi alternativnog finansiranja kao što je i kraudinvesting, navode u PKS

Iz sopstvenih izvora finansira se čak 80 odsto mikro, malih i srednjih firmi u Srbiji
Copyright Foto:Pixabay/whirligigtop

Oko 80 odsto mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), svoje poslovanje finansira iz sopstvenih izvora, dok približno 16 odsto njih koristi bankarske kredite, pokazalo je istraživanje Privredne komore Srbije.

Uspešnost i brzina oporavka od posledica pandemije u sektoru MMSP direktno će zavisiti od dostupnosti različitih i povoljnih izvora finansiranja, poručuje Vidosava Džagić iz Privredne komore Srbije.

Zato je važno, smatra, da se pored bankarskih kredita razvijaju i drugi vidovi alternativnog finanisranja kao što je i kraudinvesting (crowdinvesting).

– Komora je prepoznala ključne izazove poslovanja MMSP. Pomažemo im u upoznavanju sa novim načinom finansiranja preko Ventu platforme, koja se kao novo rešenje od nedavno razvija i u Srbiji – navodi Džagić.

Grupno investiranje je proces prilikom kojeg kompanije u određenom periodu prikupljaju novac od velikog broja pojedinaca koji investiraju s ciljem da na uloženi novac ostvare prinos.

U slučaju Ventu.rs platforme, investitori daju jednu vrstu zajma, koji im omogućava prinos kroz fiksnu kamatu, ali i kroz tzv. bonus koji je vežan za poslovni uspeh kompanije, objašnjavaju u PKS.

– To je metod finansiranja, najčešće malih biznisa od strane većeg broja ulagača, sa relativno malim ulogom, putem kraudinvesting platforme – objašnjava Luka Pejović, direktor BDO Ventures.

Svaka dodatna opcija za finansiranje kompanijama olakšava pronalaženje sredstava za ulaganje u rast i razvoj poslovanja.

Ovo je, ističe, posebno važno u godini kada mnoga mikro i mala preduzeća izlaze iz teškog perioda sa iscrpljenim rezervama, slabim poslovnim rezultatima i lošom pregovaračkom pozicijom za kreditiranje od strane banaka.

Pročitajte još

– Za razliku od aplikacije za kredit, gde su u fokusu istorijski poslovni rezultati i sredstva obezbeđenja, kod kraudinvestinga akcenat je na budućem poslovanju i sposobnosti kompanije da ostvarenjem sopstvenog biznis plana investitorima vrati novac uz adekvatan prinos – kaže Pejović.

Kraudinvesting je u svetu odavno prestao da bude egzotična pojava i polako postaje uobičajena na finansijskom tržištu. Tome je, pre svega, doprinela fleksibilnost grupnog u poređenju sa tradicionalnim izvorima finansiranja, koji često nemaju razumevanja za potrebe malih i srednjih preduzeća, ocenjuje Pejović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike