EU pohvalila vođenje monetarne politike Narodne banke Srbije tokom pandemije

12.07.2021

14:40 >> 14:44

0

Pravovremene i obimne monetarne mere i fiskalni podsticaji, uz uspešnu strategiju vakcinacije, doprineli su da već u prvom tromesečju 2021. BDP premaši pret

EU pohvalila vođenje monetarne politike Narodne banke Srbije tokom pandemije
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Evropska centralna banka i Evropska komisija ocenile su da je Srbija potvrdila sposobnost da ekonomske posledice pandemije svede na minimum, kao i da je odgovor Narodne banke Srbije na pandemiju bio pravovremen i snažan, rečeno je danas u Briselu.

To je ocenjeno na redovnom godišnjem dijalogu zemalja članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, kao i Evropske komisije i Evropske centralne banke.

Pročitajte još

Sastanak je deo ekonomskog i finansijskog dijaloga čiji je cilj priprema Zapadnog Balkana i Turske za pristupanje Evropskoj uniji, a srpsku delegaciju predvodila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković. U dijalogu je učestvovao i državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković.

Strateške aktivnosti ključne

Tabaković se saglasila sa ocenom evropskih zvaničnika da je “uticaj krize izazvane pandemijom virusa korona u Srbiji ublažen snažnim osnovama iz pretkriznog perioda, čemu su doprinele i prudentne politike koje su vođene prethodnih godina”.

Kao primer, guvernerka je istakla strateške aktivnosti na širenju baze investitora i tržišta, što su i evropski zvaničnici prepoznali, ocenjujući da je smanjenje robnog izvoza Srbije ublaženo rasprostranjenošću ostvarenom u prethodnom periodu.

– Uprkos pandemiji, neto prilivom stranih direktnih investicija i tokom prošle godine obezbeđena je pokrivenost deficita tekućeg računa od oko 1,5 puta. Ovo je šesta uzastopna godina u kojoj beležimo punu pokrivenost deficita najstabilnijim prilivima, a projektujemo nastavak ovog trenda i u godinama koje slede – navela je ona.

Posebno je naglasila važnost strateških odluka predsednika Aleksandra Vučića, koje su omogućile i snažan odgovor Srbije na pandemiju i brz ekonomski oporavak. Odgovornim vođenjem ekonomske politike u prethodnih devet godina povećana je, dodaje, otpornost naše ekonomije na različite negativne uticaje.

– Uz pravovremene i obimne monetarne mere i fiskalne podsticaje, i uz uspešnu strategiju vakcinacije, to je ključno doprinelo da već u prvom tromesečju 2021. godine naš bruto domaći proizvod premaši pretkrizni nivo. Sve zajedno, uz nastavak reformi i investicija, imaće za rezultat da i ove godine, kao i prošle, Srbija ima jednu od najvećih stopa rasta u Evropi – rekla je Tabakovićeva.

Jorgovanka Tabaković; MilošTešić/ATAImages

Evropska centralna banka i Evropska komisija ocenile su i da je, reagujući blagovremeno i snažno, NBS pružila značajnu podršku brzom ekonomskom oporavku u Srbiji. Kako je rekla, svojim merama NBS doprinosila je dodatnom rastu likvidnosti banaka u periodu kada je to bilo najpotrebnije.

– Obezbedili smo nesmetano funkcionisanje finansijskog sistema i još povoljnije uslove finansiranja privrede i građana – istakla je guvernerka.

Inflacija niska i stabilna

Uz mere iz oblasti finansijskog sektora, dodala je, uključujući i omogućen moratorijum na otplatu kreditnih obaveza i kredite iz garantne šeme, povoljni uslovi finansiranja doprineli su rastu kreditne aktivnosti od oko 10 odsto međugodišnje na kraju 2020. godine.

Evropska centralna banka i Evropska komisija konstatovale su i da je inflacija ostala niska i stabilna, kao što je to bio slučaj i u prethodnih sedam godina.

U 2020. godini inflacija se kretala oko donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja (3 ± 1,5 odsto), uz projekciju da će se u srednjem roku kretati oko centralne vrednosti cilja NBS. Istaknuti su i značaj očuvane usidrenosti srednjoročnih inflacionih očekivanja i tokom pandemije, stabilnost deviznog kursa, kao i adekvatan nivo deviznih rezervi meren različitim kriterijumima.

Evropska centralna banka i Evropska komisija ocenile su i da je, zahvaljujući dobroj poziciji koju je imao pre izbijanja pandemije, kao i pravovremenoj i adekvatnoj podršci ekonomske politike, domaći bankarski sektor ostao otporan na rizike.

Na to ukazuju i pokazatelji adekvatnosti kapitala i likvidnosti, koji su i tokom pandemije ostali znatno iznad regulatornih minimuma.

Pored toga, ocenjeno je i da je kriza izazvana pandemijom virusa korona potvrdila značaj svih prethodno preduzetih mera i aktivnosti na planu rešavanja pitanja problematičnih kredita, zahvaljujući kojima je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima krajem 2020. godine sniženo na 3,7 odsto, a na tom nivou bilo je i na kraju maja 2021. godine.

Konstatovan je i napredak koji se ostvaruje u procesu dinarizacije, i to u uslovima povećane neizvesnosti izazvane pandemijom.

Najveći napredak u prethodnoj godini dana zabeležen je kod učešća dinarskih kredita privredi, koje je tokom prethodnih dijaloga isticano kao prioritet, a navodi se i dalji rast dinarske štednje stanovništva.

Time je u znatnoj meri ispunjena preporuka data u okviru prošlogodišnjeg dijaloga – da se nastavi podrška većoj upotrebi domaće valute.

Pročitajte još

Jedine preporuke u okviru ovogodišnjeg dijaloga iz nadležnosti NBS odnose se na nastavak primene snažnog regulatornog okvira u finansijskom sektoru u skladu s najboljom međunarodnom praksom, kao i nastavak podrške procesu dinarizacije, uključujući promovisanje instrumenata zaštite od deviznog rizika.

Takođe, podaci koje NBS, kao jedan od važnih proizvođača zvanične statistike u zemlji, redovno dostavlja evropskim institucijama, ocenjeni su kao usklađeni s metodološkim zahtevima Evrostata i Evropske centralne banke.

Govoreći o merama za naredni period, Tabaković je istakla da je pred svim učesnicima dijaloga bogata reformska agenda, kao i da je Srbija svoju agendu jasno definisala u Programu ekonomskih reformi.

– Napretkom svake zemlje pojedinačno stvaramo osnove za još veći zajednički prosperitet. Zadatak NBS jeste da ostanemo prva asocijacija za stabilnost i poverenje – zaključila je guvernerka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike