Ogroman rast BDP-a: U drugom tromesečju očekuje se čak 15 odsto

23.07.2021

08:24 >> 08:33

0

Ministarstvo finansija očekuje da će za drugi kvartal srpska privreda pokazati veliki skok u proizvodnji

Ogroman rast BDP-a: U drugom tromesečju očekuje se čak 15 odsto
Copyright Zadovoljan rezultatom: Ministar finansija Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je istakao da je sa trećim paketom ekonomske pomoći, država uspela da sačuva radna mesta i privredu, o čemu govore rezultati po pitanju stope rasta.

Prema do sada dostupnim podacima, ministar Mali očekuje da će rast BDP-a biti u drugom kvartalu izmeu 12 i 15 odsto. Takav rast nominalno je mnogo veći od onog iz prvog kvartala, ali to je zbog niske baze u pandemijskog godini, kada je bilo zaključavanja i privreda je otežano radila.

U prvom kvartalu značajnih 1,7 odsto

Realni rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu ove godine iznosio je 1,7 odsto više nego u istom periodu prethodne. To je, naglašeno je iz Ministarstva finansija, jedan od najboljih rezultata u Evropi.

– Veoma smo zadovoljni rezultatima. Iako je baza od prošle godine za prvi kvartal veoma visoka i iznosila je 5,2 odsto, sada imamo bolji rezultat – rekao je ministar Mali u maju.

Podsetio je i da je primena trećeg paketa pomoći građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije korona virusa, u toku.

Ministar je rekao da će sledeće srede, 28. jula, biti isplaćena i četvrta rata auto-prevoznicima, koji primaju 600 evra po autobusu, a da će 6. avgusta biti isplaćena pomoć za lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, njih 777, koje nisu obuhvaćena prošle godine.

– Potom, 16. avgusta sledi uplata još jednog punog minimalca za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu, kao vid sektorske pomoći. U septembru će biti uplaćeno po 50 evra za naše najstarije sugrađane, a u novembru preostalih 30 evra za sve građane Srbije – objasnio je Mali.

Ministar je napomenuo da je za treći paket pomoći ukupno izdvojeno oko 266 milijardi dinara.

– Svako obećanje koje smo dali, ispunili smo u dan i u dinar. Isplatili smo tri puta po polovinu minimalne zarade, za zaposlene u privatnom sektoru, a reč je o milion i 200 hiljada radnika koliko ih je dobilo tu pomoć. Isplatili smo i prvi put 60 evra za nezaposlene, odnosno one koji su bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Država je uplatila i po 30 evra za 5,7 miliona građana, kao i 3.000 dinara za one koji su se vakcinisali – rekao je Mali.

Osvrnuo se i na najavljeno povećanje minimalne cene rada, sa sadašnjih 32.000 na 35.000 dinara i rekao da će narednih dana biti organizovan dijalog sa unijama zaposlenih, poslodavcima i Vladom Republike Srbije.

– Podsetiću da smo početkom godine imali povećanje minimalne cene rada za 6,6 odsto, a istovremeno i povećanje penzija i plata u javnom sektoru. Svake godine, kako nam raste ekonomija, a to je opredeljenje našeg predsednika Aleksandra Vučića, najveću korist imaju građani. Kada je minimalna cena rada u pitanju, po prvi put idemo na 300 evra. Sada je 32.000 dinara, a želimo da idemo sa povećanjem ne manjim od 9 procenata, na 35.000 dinara – naveo je on.

Objasnio je da minimalna cena rada podstiče rast prosečne zarade u našoj zemlji, koja je u aprilu bila oko 560 evra.

Pročitajte još:

– Pre nekoliko godina, krenuli smo sa prosečnom platom koja je bila 329 evra. Iz godine u godinu raste prosečna zarada, rastu plate ljudima, a to je upravo osnova naše politike – rekao je Mali.

Ministar finansija je zaključio da Srbija nezaustavljivo ide napred, da ekonomija nije pala na velikim izazovima, poput korone, kao i da nikada nisu bile veće plate i penzije, iza čega stoji čvrsta opredeljenost ka poboljšanju životnog standarda građana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike