FED pogurao američke i azijske berze na nove rekorde

17.12.2020

09:30

0

Očekivanje za dodatnim podsticajnim merama iz Vašingtona i najava Feda da kamatne stope ostaju male ohrabrile investitore

FED pogurao američke i azijske berze na nove rekorde
Copyright AP Photo/Richard Drew

Na Volstritu u sredu je skočio indeks pet stotina najvećih „industrijskih“ firmi, S&P 500, porastao je a indeks tehnoloških kompanija Nasdak dosegao je novi rekordni nivo jer ulagači čekaju dodatne fiskalne podsticajne mere i jer je Fed (Federalnerezerve, centalna banka SAD) poručio da ključne kamatne stope ostaju blizu nule.

Dolar najniže u dve i po godine

Na valutnim je tržištima vrednost dolara prema korpi šest svetskih valuta blago je pala četvrti dan zaredom. Indeks dolara se kreće jutros oko 90,17 poena, najniže u dve i pol godine, a juče je bio 90,40 bodova. Američka je valuta oslabila u odnosu na evro, pa je cena evra dosegla 1,2225 dolara, najviše od aprila 2018. godine.

Optimizam ne remeti ni to što je „glavni“ indeks trideset največih firmi, Dau Džons, malo pao, za 0,15 odsto.

Investitore su ohrabrile poruke čelnika američke centralne banke, nakon dvodnevne sednice, da će ključne kamatne stope ostati na niskim nivoima, blizu nule, i da će Fed nastaviti da kupuje obveznice sve dok se ne poboljša situacija na tržištu rada i dok inflacija ne dosegne dva odsto.

Fed je dao i prognoze stanja privrede, pa sada očekuju da će pad BDP-a u ovoj godini iznositi samo 2,4 odsto, dok se još u junu očekivalo minus 6,5 odsto. U 2021. rast bi mogao da bude 4,2 odsto, umesto ranije prognoziranih četiri odsto.

– Poruke su bile jasne. Fed je voljan i spreman da učini i više ako bude potrebno. Jasno je, također, da se kamate verovatno neće povećavati dok se ne završi s kupovinom obveznica. To znači da se tržište može usmeriti na Kongres i očekivan paket podsticajnih fiskalnih mera- kaže Keri Krejg, strateg u „J.P. Morgan aset menadžement“.

Optimizam na tržištu podstiču i očekivanja da će republikanci i demokrati u Kongresu konačno usaglasiti novi paket fiskalnih podsticaja o kojem pregovaraju već mesecima. Iz Kongresa stižu poruke da je dogovor o paketu od 900 milijardi dolara, koji među ostalim uključuje čekove od 600 do 700 dolara za one koji su u korona krizi ostali bez posla, vrlo blizu i da bi se o predloženom paketu pomoći moglo glasati u iduća 24 sata.

Trend cena akcija prate i u Evropi i Aziji

I na evropskim berzama cene deonica su juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,88 odsto a frankfurtski DAX za 1,52, dok se pariski CAC podigao za 0,31 odsto.

Pročitajte još

Na azijskim berzama u četvrtak cene akcija dosegle su takođe nove rekordne nivoe. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica (bez japanskih), bio je ujutro u plusu 0,3 posto i dosegao novu najvišu vrednost od kada postoji.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je 0,15 posto, a akcije su u Hong Kongu, Singapuru, Šangaju i Australiji porasle između 0,2 i 1,2 odsto, dok su samo u Južnoj Koreji blago pale.

Podršku tržištima pruža i početak vakcinisanja protiv kovid-19 u SAD, što budi nadu ulagača da će se privredna aktivnost uskoro normalizovati a ekonomija brzo oporaviti od korona krize.

Uprkos pandemiji, koja je nanela velike štete, svi berzanski indeksi na Njujorškoj berzi ove su godine snažno porasli i kreću se oko rekordnih nivoa. Indeks S&P 500 indeks porastao je od početka godine više od 14 odsto.

Azijski MSCI indeks također je dosegao rekorde i na putu je najvećeg dobitka od 2017. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: HRportfolio

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike