Upozorenje: Ako ćete da ulažete u Gasprom ne radite to preko interneta

20.02.2024

10:06

0

Autor: R.B.

Internetom kruži prevara u kojoj se građani u raznim zemljama, pa i u Srbiji , pozivaju da investiraju u Gasprom

Upozorenje: Ako ćete da ulažete u Gasprom ne radite to preko interneta
Logo Gasproma - Copyright Profimedia

Naftna industrija Srbije (NIS), koja je u većinskom vlasništvu ruskog „Gasproma“, upozorila je građane da budu oprezni jer internetom kruži prevara u kojoj se oni pozivaju da investiraju u tu kompaniju. Slična prevara kruži i još nekim zemljama, upozorio je „Gasprom“.

– U pitanju je prevara i nikako nemojte učestvovati u istoj. NIS a.d. Novi Sad ne stoji iza navedenog sadržaja. Sve aktivne nagradne konkurse, promocije i druge akcije u Srbiji možete naći samo na adresama koje su zvanične i u vlasništvu kompanije NIS a.d. Novi Sad – navode iz NIS-a.

Slišna prevara pojavila se i u drugim zemljama gde „Gasprom“ posluje, zbog čega je reagovala i sama kompanija.

– Gasprom nema nikakve veze sa bilo kojim veb-sajtom koji nudi razne šeme za bogaćenje koristeći ime „Gasprom“, njegove zvaničnike ili podružnice – navodi se na zvaničnom veb-sajtu Gasproma.

A u navodima pojedinih veb-sajtova ali i reklami na Jutjubu, korisnicima se predlaže investiranje u "Gasprom Invest" uz, kako to već biva, minimalan rizika a veliku zaradu i to samo za 30 dana.

Prethodno je potreban registracija uz ostavljanje ličnih podataka a potom izbor sume za investiranje – od 17.500 do 400.000 dinara.

Zna se kako se ulaže na berzi

Jelica Putniković, osnivač i glavna urednica portala „Energija Balkana“, kaže za RTS da treba biti jako oprezan u bilo kojoj vrsti transakcije gde se traži da uložite novac.

Putnikovićeva podseća na slične slučajeve i da su nadležni iz "Pošte Srbije" upozoravali građane da ne poveruju u poruke gde im se traže lični podaci kako bi mogla da im bude isporučena neka pošiljka, a na slične prevare upozoravala je i Uprava carina, NBS, banke...

– Što se tiče investiranja u Gasprom i potencijalnih nagradnih igara možda je dalo ideju ovima koji se bave tom vrstom prevare to što su ljudi u Srbiji počeli da razmišljaju o tome da kupuju akcije kompanije iz inostranstva. Ovo mi liči na ono ako u Srbiji ima dobar broj građana koji simpatišu Rusiju, onda će pokušati da kupe akcije „Gasproma“. Treba biti jako oprezan u bilo kojoj vrsti transakcije gde se traži da vi uložite novac. Zna se da i u Srbiji postoji berza i postoje i ovlašćeni brokeri kod kojih možete kupiti akcije bilo koje kompanije koja je na berzama u svetu. A u Rusiji zbog sankcija sigurno ne bi „Gasprom“ ili bilo koja kompanija davala takve informacije. Inače, mislim da je trgovanje akcijama „Gasproma“ specifično – kaže Putnikovićeva za RTS.

Što se tiče NIS-a, dodaje, njihove akcije mogu da se kupuju na našoj berzi u Beogradu.

– Ali opet to treba da se radi zvaničnim putem, a ne na osnovu tih nekih oglasa. A zatrpani smo sa toliko informacija – naučite kako da trgujete na svetskim berzama. Ljudima se nudi čak i neki kao početni kapital i to je zapravo signal da je jedna vrsta prevara u pitanju – navodi Putnikovićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike