Osiguranja skoro u mrtvoj trci sa inflacijom

30.01.2024

15:42

0

Ukupna premija osiguranja veća je od inflacije sa oko pet procentnih poena a u njoj se smanjuje učešće životnih osiguranja, pokazuje izveštaj NBS

Osiguranja skoro u mrtvoj trci sa inflacijom
Copyright 24sedam/Profimedia/ATA Images

Ukupna premija osiguranja u Srbiji u trećem prošlogodišnjem tromesečju je povećana za 16,3% međugodišnje i iznosila je 115,6 milijardi dinara, a učešće neživotnih osiguranja u ukupnoj premiji je ostalo dominantno, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije o stanju u sektoru osiguranja u trećem kvartalu 2023. godine.

U tom tromesečju prosečna godišnja inflacija je bila oko11%, nakon što se spustila sa nivoa od 16% iz prvog tromesečja.

Neživotna osiguranja su u ukupnoj premiji učestvovala sa 81,5%, premija ovih osiguranja je porasla za 19%, pri čemu su osiguranja sa značajnijim učešćem, kao što su osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila, imovinska osiguranja, dobrovoljno zdravstveno osiguranje i osiguranja motornih vozila - kasko, zabeležila dvocifren procentualni rast.

Za razliku od njih učešće životnih osiguranja je smanjeno, a do toga je došlo zbog većeg rasta premije neživotnih osiguranja od rasta premije životnih osiguranja.

U posmatranom periodu bilansna suma sektora osiguranja je porasla za 12% i dostigla iznos od 384,2 milijarde dinara.

U sektoru osiguranja ostvaren je blagi rast kapitala - za 3,3% i iznosio je 70,7 milijardi dinara.

Što se tehničkih rezervi tiče, one su porasle za 14,7% i iznosile su 268,8 milijardi dinara, pri čemu je ostvareno investiranje punog iznosa sredstava tehničkih rezervi u propisane oblike imovine.

Kada je reč o broju zaposlenih u sektoru osiguranja, on je povećan za 1% u odnosu na isti period 2022. godine, pa je u trećem kvartalu u osiguranju bilo angažovano 11.417 radnika.

Broj društava za osiguranje i reosiguranje ostao je isti, tj. 20.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike