Brisel planira da oporezuje CO2 emisije država koje nisu članice EU

17.09.2020

14:52

0

Takav potez predstavljao bi trn u oku prevashodno Pekingu, ali su i Rusija i SAD već stavile do znanja da su protiv takvog poreza

Brisel planira da oporezuje CO2 emisije država koje nisu članice EU
Copyright Profimedia

Francuska se već godinama zalaže za uvođenje poreza na ugljen-dioksid (CO2) koji se emituje izvan spoljnih granica Evropske unije, a sada je tu ideju prihvatila i Evropska komisija, koja namerava da je uključi u svoj razvojni plan, piše portal Euractive, a prenosi Nova ekonomija.

Evropski parlament je 16. septembra odobrio nove poreske prihode među kojima bi bilo i oporezivanje proizvoda iz zemalja sa slabijim ekološkim zakonodavstvom. EU bi na taj način trebalo da dođe do dodatnog novca za fond za oporavak od pandemije koji se procenjuje na 750 milijardi evra.

Trn u oku

Dugoročni ciljevi francuske inicijative su borba protiv klimatskih promena i zaštita evropskih pravila tržišne konkurencije. Takav potez predstavljao bi “trn u oku” prevashodno Pekingu, ali su i Rusija i SAD već stavile do znanja da su protiv takvog poreza. Brisel je, međutim odlučan i insistira da je odluka konačna.

– EU neće prihvatiti da roba koja ne odgovara ekološkim standardima, na nefer način konkuriše evropskim proizvodima i istovremeno nanosi štetu našoj planeti – kazao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel početkom septembra na Ekonomskom forumu u Briselu.

Mišel je rekao da je EU “spremna da u kombinaciji sa oštrijim sistemom trgovine dozvolama za emisiju, uspostavi i mehanizam za prekogranično prilagođavanje emisije CO2, da bi zaštitila jednake uslove takmičenja” na evropskim tržištima. Evropska komisija planira da, u okviru svog Zelenog plana, već u drugom kvartalu 2021. godine predloži odgovarajuću direktivu. To bi ujedno bio i važan izvor prihoda, pošto Komisija, da bi podmirila dugove nastale zbog fonda za obnovu, “postepeno mora da uveća sopstvena sredstva”, rekao je evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton.

Klimatski damping

Glavni cilj mehanizma za prekogranično prilagođavanje CO2 (Border Carbon Adjustments, BCA), bio bi da ograniči takozvano “curenje ugljenika” (Carbon Leakage). Tako se naziva proces kada delovi industrije sa visokom emisijom štetnih gasova svoju proizvodnju sele u zemlje sa blažim ekološkim zakonima.

– Prekogranični porez na CO2 omogućava EU da se dokaže i da pokaže da se brani od klimatskog dampinga. Na taj način ispunjava dva cilja: onaj koji se tiče Zelenog plana i zaštitu trgovinske politike – izjavio je Moris za portal Euractiv Francuska, dodajući da “više nije najvažnije da se komercijalni interesi stave iznad svega” i da je to znak “kraja evropske naivnosti”, posebno u odnosima sa Kinom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike