Svetske berze: Dolar na najvišem nivou od početka avgusta

22.09.2020

12:06 >> 14:53

0

Svetske berze: Dolar na najvišem nivou od početka avgusta
Copyright Profimedia

Dolar je u utorak nakratko dostigao najviši nivo u šest nedelja prema korpi valuta u opreznom trgovanju na međunarodnim tržištima jer su investitori zazirali od rizika zbog zabrinutosti u vezi porasta broja novozaraženih i novih mera zatvaranja u Evropi.

Dolarov indeks, kako prenosi SEEbiz, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, tokom prepodneva je nakratko dosegnuo 93,848 bodova, najviši nivo u šest nedelja, ojačavši za 0,3 odsto u odnosu na zatvaranje dan ranije. Oko podneva se stabilizovao na 93,63 boda.

ECB pomno prati

Kurs evra je u jednom trenutku skliznuo na 1,17235 dolara, za 0,4 odsto u odnosu na prethodno zatvaranje. Prema poslednjim podacima, oko podneva je bio u minusu 0,14 odsto.

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard izjavila je juče da ECB pomno prati apresijaciju evra.

– Jačanje evra očigledno igra ulogu u različitim područjima, a što se tiče monetarne politike, ona stvara pritiske na smanjenje nivoa cena. Vrlo pažljivo pratimo apresijaciju evra i uzećemo je u obzir pri odlučivanju o našoj monetarnoj politici – poručila je Lagard.

Rizičnije valute slabe

Iako su deonice nakon jučerašnjeg talasa prodaja jutros ojačale na evropskim tržištima, dolar je nastavio da jača, a rizičnije valute su oslabile, budući da su nove mere karantina radi suzbijanja drugog talasa širenja zaraze pretnja oporavku globalne ekonomije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: SEEbiz

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike