Beogradska Expobank dobila novog vlasnika

14.04.2023

13:04

0

Transakcija predstavlja prirodni korak ka širenju uspešnog poslovanja Adriatic Bank A.D. Podgorica, navode u crnogorskoj banci

Beogradska Expobank dobila novog vlasnika
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vlasnik Adriatic Bank A.D. Podgorica stekao je danas 100 odsto akcija i time postao vlasnik Expobank A.D. Beograd, saznala je ekskluzivno Bloomberg Adria.

- Transakcija predstavlja prirodni korak ka širenju uspešnog poslovanja Adriatic Bank A.D. Podgorica, koja beleži kontinuiran rast nakon promene vlasništva 2020. godine - navodi se u saopštenju banke.

Bogato iskustvo

Adriatic Bank A.D. Podgorica po veličini aktive, kako navode, trenutno zauzima peto mesto kao najmlađa banka na crnogorskom tržištu. Finansijska stabilnost banke utemeljena je na profitabilnom poslovanju i pokazateljima likvidnosti koji su među najvećim u sistemu, a nesmetan rast je kontinuirano podržan od strane vlasnika kako kroz dodatni kapital, tako i kroz zadržavanje ostvarenog profita.

- Poslovno iskustvo i ostvareni uspeh u Crnoj Gori predstavljaće dobru osnovu za pozitivne promene u Expobank A.D. Beograd. Nova uprava, sa bogatim iskustvom u finansijskom sektoru, će integrisanjem svog znanja u strategiju poslovanja, stvoriti temelje ugledne, pouzdane, dobro kontrolisane i profitabilne banke - dodaju iz banke.

Iz banke su naveli da će svoju orijentaciju prema klijentu bazirati na strategiji razvoja od usko specijalizovanog privatnog bankarstva, do finansiranja korporativnih, SME klijenata i stanovništva.

Kao savetnici na transakciji učestvovale su kompanije KPMG Beograd, dok su pravni savetnici bili Moravčević Vojnović i partneri u saradnji sa Schoenherr.

Expobank je od svog osnivanja bila poznata pod nazivom Centrobank a.d. Beograd, dok je 2006. promenila ime u Laiki bank a.d. Dve godine nakon toga je kompanija počela da posluje pod nazivom Marfin Bank JSC, da bi u 2017. bila delistirana sa Beogradske berze nakon što ju je kupila češka Expobanka.

Peta najveća banka

U saopštenju se navodi da je Adriatic Bank peta najveća banka u Crnoj Gori po veličini aktive.

- Poslovno iskustvo i ostvareni uspeh u Crnoj Gori predstavljaće dobru osnovu za pozitivne promene u Expobank A.D. Beograd. Nova uprava, sa bogatim iskustvom u finansijskom sektoru, će integrisanjem svog znanja u strategiju poslovanja, stvoriti temelje ugledne, pouzdane, dobro kontrolisane i profitabilne banke - rekli su iz kompanije.

Što se tiče Expobanke, prema poslednjim dostupnim podacima (iz 2021.) iz Agencije za privredne registre, ona je prema visini aktive bila 22. najveća u Srbiji, a u ukupnoj aktivi bankarskog sektora učestvovala je sa 0,35 odsto.

Prema podacima Narodne banke Srbije, Expobank u Srbiji ima četiri fiijale i to u Beogradu, Nišu, Čačku i Šapcu, dok šalteri postoje na još jednoj dodatnoj adresi u Beogradu i u Novom Sadu.

Registar centralne monetarne institucije Crne Gore pokazuje da Adriatic Bank ima poslovnice u Budvi, Podgorici i Tivtu.

Prema poslednjim podacima dostupnim u registru NBS (ažuriraju se kvartalno), najveći akcionari Expobanke bili su ruski državljani Igor Kim i German Tsoy. Kim se prvi put u srpskim medijima pojavio 2014. godine kada se spominjao kao mogući kupac Hipo banke, a više puta se našao na spisku najbogatijih ljudi časopisa Forbs.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike