Navala: Tri puta više kandidata za program "Moja prva plata"

30.09.2020

14:38 >> 14:50

0

Zbog velikog interesovanja poslodavaca otvaranje prijava za mlade ljude koju su zainteresovani da počnu svoju radnu karijeru pomereno je za 8. oktobar

Navala: Tri puta više kandidata za program "Moja prva plata"
Copyright Profimedia

Za državni program “Moja prva plata”, koji će pružiti priliku za 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem da steknu prvo radno iskustvo, pristiglo je više od 10.000 prijava zainteresovanih kompanija, koje su oglasile potrebu za ukupno 28.000 radnika.

Zbog velikog interesovanja poslodavaca, kako su naveli u Vladi Srbije, otvaranje prijava za mlade ljude koju su zainteresovani da počnu svoju radnu karijeru pomereno je za 8. oktobar.

Najviše pozicija za srednjoškolce

Inače je više od 70 odsto pozicija koje su kompanije prijavile dostupno za kandidate sa završenom srednjom školom, a ostale za visokoobrazovane. Nakon utvrđivanja konačne liste kompanija i pozicija na koje se kandidati mogu javiti, 8. oktobra biće otvoren poziv za prijavu zainteresovanih kandidata.

Kako je ranije istakao predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, ovaj projekat je plod dugog promišljanja kako na pravi način pomoći da se uposle mladi i da steknu prvo radno iskustvo.

Za srednjoškolce mesečna novčana naknada iznosiće 20.000 dinara; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

– Najviše je pozicija za mlade koji su završili srednju školu, oko 70 odsto. Pozicije za mlade sa završenim fakultetom su u najvećem delu za inženjere, arhitekte, lekare, zubare. Širok je spektar ponuđenih pozicija – objasnio je on i dodao da je država strukturno i organizaciono pomogla da se projekat realizuje.

Mesečna naknada

Mladima sa završenim srednjim obrazovanjem, kako je istaknuto, obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 20.000 dinara, dok za one sa završenim visokim obrazovanjem naknada iznosi 24.000 dinara. Za ceo program „Moja prva plata” izdvojeno je ukupno dve milijarde dinara iz budžeta.

Sredstva će biti isplaćivana direktno zaposlenima, preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Pored iznosa koji isplaćuje država, poslodavci mogu da isplate i dodatna sredstva. Doprinosi za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, kako je istaknuto, takođe će biti uplaćeni u skladu sa zakonom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike