Beograd meka za investitore

03.10.2020

09:25 >> 09:18

0

Rejting agencija Mudis potvrdila da je kreditni nivo Beograda Ba3 pozitivan

Beograd meka za investitore
Copyright Foto; 24sedam/ Goran Sivački

Američka kreditna agencija „Mudis“ potvrdila je kreditni rejting Grada Beograda na „Ba3 pozitivan“ za 2020. godinu. To je isti nivo kreditne sposobnosti kao što je ima i Republika Srbija.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenio je da je kreditni rejting potvrda da gradska vlast domaćinski upravlja budžetom i da je Grad finansijski stabilan.

Beograd ima sveukupno zadovoljavajući finansijski rezultat, bez obzira na izrazito velike potrebe ulaganja, ima povoljan nivo likvidnosti, bogatu privrednu delatnost i značajnu ulogu kao centar nacionalne privrede, napisano je u izveštaju „Mudisa“.

U izveštaju se navodi i da se očekuje da u 2020. godini likvidnost Beograda ostane na zadovoljavajućem nivou, kao i da je prosečan gotovinski saldo na računima Grada u 2019. godini iznosio 12,1 milijardu dinara, što je 2018. godine bilo 13 milijardi dinara,  a što čini 14 odsto prihoda iz poslovanja.

Još tri koraka

Hrvatska prestonica, Grad Zagreb, ima kod „Mudisa“ kreditni rejting Ba2 (kao i Hrvatska), što znači da je, kao i Beograd, zbog povišenog rizika, u neinvesticionom, odnosno špekulativnom razredu, koji se kolokvijalno zove džank bonds. Beogradu za najniži investicioni nivo (Baa3), kakav recimo imaju Budimpešta i Bukurešt, treba još tri koraka, a Zagrebu dva.

Gotovinske rezerve Grada veće su 3,4 puta od zahteva za servisiranje duga koji dospeva 2020. godine i pružaju Gradu dovoljno sredstava u slučaju budžetskog pritiska i podršku za kapitalna ulaganja u srednjoročnom periodu, navodi se u izveštaju.

Direktni dug Beograda čini 43 odsto prihoda iz poslovanja i predstavlja nivo koji je sličan prethodnoj godini, mada je znatno niži u odnosu na 87 odsto koji su zabeleženi pre pet godina.

Grad Beograd je potpisao novi ugovor o kreditu sa Evropskom investicionom bankom u septembru 2019. kojim će se investirati u izgradnju kanalizacione infrastrukture na levoj obali Dunava, a koji iznosi 35 miliona evra, ocenjuje „Mudis“.

Zamenik Vesić dodaje da je u izveštaju napisano da su aspekti uprave značajni za kreditni rejting Beograda, kao i da prestonica Srbije primenjuje razborito finansijsko planiranje koje mu omogućava da unapred predvidi ključna kretanja, čime se Gradu omogućava da predvidi i moguće pritiske i daje dovoljno vremena da svoje planove izmeni tako da se smanji uticaj na njegov kreditni status.

– Danas u gradskoj kasi imamo i posle smanjenja budžeta više od milijardu evra, sve svoje obaveze plaćamo u dan. Tako se domaćinski posluje – zaključio je Vesić.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike