Ilon Mask se ponovo igra sa kripto tržištem: Tvitom podigao bitkoin za 600 dolara

14.11.2022

09:17

0

Autor: 24sedam

Najpoznatija kriptovaluta se malo oporavila nakon nove „intervencije“ kontroverznog milijardera na društvenoj mreži

Ilon Mask se ponovo igra sa kripto tržištem: Tvitom podigao bitkoin za 600 dolara
profimedia-0706897054 - Copyright Profimedia

Vrednost bitkoina je porasla sa 15.800 dolara na 16.500 dolara za nekoliko minuta nakon tvita Ilona Maska u kome kaže da će bitkoin preživeti ali da će „zima“ biti duga.

Pravu borbu za opstanak bitkoin, kao i druge kriptovalute, vode nakon drame oko berzanske kripto platforme FTX. Jedna od najvećih kripto berzi na svetu je prošle nedelje doživela bankrot, i vrednost kriptovaluta je očekivano pala.

Bitkoin je tokom vikenda izgubio više od pet odsto svoje vrednosti, pao je na 15.878 dolara, što je nivo iz decembra 2020. godine.

- Ideja da je bitkoin bio vredan deo diversifikovanog portfelja rizične imovine sada se raspada. Кolaps dolazi kao otkrovenje da je čak i FTX, koji se donedavno smatrao jednim od najjačih blučipova u svetu kriptovaluta, bio nestabilan i naneo ogromne gubitke investitorima. Samo „Sekvoja kapital“ izgubio je 150 miliona dolara kolapsom FTX - piše reporter Blumberga, Garfild Klinton Rejnolds.

Nakon bankrota FTX-a, šef konkurentske berze kriptovaluta „Bajnans“, Čangpeng Žao, najavio je da kompanija planira da uspostavi globalne standarde za regulaciju kriptovaluta zajedno sa drugim igračima u industriji.

- Кao industrija, moramo da povećamo transparentnost. Moramo veoma blisko sarađivati sa regulatorima širom sveta kako bismo ovu industriju učinili otpornijom. Regulatori imaju važnu ulogu - rekao je Žao na konferenciji na Baliju.

Screenshot:coinmarketcap.com
 

Žao je prethodno bio umešan u javni spor sa Semom Bankman-Fridom, osnivačem FTX.
Spor je bio deo lanca događaja koji su doveli do kolapsa FTX kripto razmene. Кao rezultat previranja, mnogi investitori su počeli da dovode u pitanje budućnost digitalne imovine, a države i centralne vlade već žure da pripreme regulaciju kriptovaluta, kao i da uvedu sopstvene digitalne valute, piše Blumberg Adria.

Zbog obima krize, digitalni finansijski svet je spreman da se odrekne jednog od dosadašnjih postulata kriptovaluta - „privatnosti“ odnosno potpune decentralizovanosti i izbegavanja spoljne kontrole protoka kriptovaluta od strane regulatornih institucija.

Bitkoin i Mask

Promena vrednosti bitkoina nakon nekog obraćanja Maska ili vesti iz njegove „Tesle“ psotala je već uobičajena na kriptoberzama.

Poslednji put Mask je oborio bitkoin kada je u julu objavljeno u medijima da je proizvođač električnih automobila "Tesla", prodao 75 posto od ukupne količine svojih bitkoina koji su na kraju 2021. godine vredeli oko dve milijarde dolara.

I kao što je objavljivanje kupovine bitkoina u februaru 2021. godine izazvalo skok ove kriptovalute sa 33.500 na 57.500 dolara (172 odsto), sada je sa vešću o „Teslinom“ napuštanju bitkoin počeo da pada nakon nedelju dana rasta.

Ilon Mask je odranije poznat kao jedan od najistaknutijih pristalica bitkoina. "Teslina" investicija od 1,5 milijardi dolara u bitkoin, koja je obelodanjena u februaru 2021, izazvala je rast potražnje za tom valutom. Cena ove izrazito volatilne kriptovalute skočila je prošle godine na skoro 70.000 dolara u novembru, pre nego što je počela da pada, da bi danas, naskon velikih skandala i krahova na kriptoberzama padala i ispod nivoa od 16.000 dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike