U Srbiji ima 244.000 deviznih penzionera: Ovo su uslovi neophodni za inostranu penziju

15.05.2022

12:28

0

Najviše uplata dolazi iz Hrvatske, Nemačke, BiH, Austrije, Francuske i Švajcarske,

U Srbiji ima 244.000 deviznih penzionera: Ovo su uslovi neophodni za inostranu penziju
penzionerke - Copyright Profimedia

Na račune 244.000 najstarijih građana naše države svakog meseca ležu uplate penzija iz još 26 zemalja, u kojima su, osim u Srbiji, ostvarili radni staž. 

Prema podacima Zavoda za socijalno osiguranje, najviše uplata dolazi iz Hrvatske, Nemačke, BiH, Austrije, Francuske i Švajcarske, a ukupna količina novca na godišnjem nivou veća je od pola milijarde evra.

Uz stečenu penziju iz Srbije, neki penzioneri primaju i deviznu iz jedne ili više država. Iz Zavoda za socijalno osiguranje kažu da je Srbija potpisala međunarodne ugovore o socijalnom osiguranju, odnosno socijalnoj sigurnosti sa 32 države i napominju da se prava ostvaruju po nacionalnim zakonima koji važe u svakoj od država u kojima je osiguranik radio.

U situaciji kada korisnik ostvari pravo na penziju po propisima različitih zemalja tada je moguće ostvariti pravo na više penzija, u skladu sa uslovima i zakonom svake pojedinačne zemlje. Pri tome, treba imati u vidu da ostvarivanje prava na penziju u Srbiji ne znači da su uslovi ispunjeni i u inostranstvu i obrnuto.

Stručnjaci napominju da najveći broj međunarodnih sporazuma predviđa da je za ostvarivanje prava na inostranu penziju odnosno njen srazmerni deo neophodno da je osoba ostvarila staž u inostranstvu u trajanju od najmanje 12 meseci, mada postoje odstupanja u pogledu zahtevane dužine navršenog staža.

O pravu na penziju odlučuje svaka država ugovornica na čijoj teritoriji je osiguranik radio primenom svojih nacionalnih propisa i međunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju. Lice koje je steklo uslov, zahtev za penziju podnosi u državi u kojoj ima prebivalište. Na osnovu međunarodnih sporazuma olakšava se postupak ostvarivanje prava na penziju, jer se zahtev podnet u jednoj državi smatra zahtevom u svim državama u kojima je lice radilo.

Profimedia
 

Postupak prikupljanja dokumentacije iz inostranstva i dokaza da su ostvarili staž, po službenoj dužnosti obavlja se komunikacijom između srpskog i inostranog penzijskog organa na propisanim dvojezičnim obrascima.

Važno je napomenuti da se penzijski sistemi u Evropi menjaju gotovo svake godine i da pojedine države propisuju nacionalnim zakonima prelazni period za pomeranje odnosno postepen rast starosne granice koja se primenjuje svake godine. Osim toga, svaki penzijski sistem ima svoje specifičnosti i razlikuje se u pogledu činjenica koje se uzimaju u obzir prilikom ostvarivanja prava na penziju, kao što su godina rođenja, pol, staž, broj dece ili period boravka u toj zemlji.

Gde je radilo najviše naših penzionera?

Najviše penzionih čekova korisnicima sa prebivalištem u Srbiji prošle godine je stizalo iz Hrvatske čak 59.917, dok u Srbiji živi 44.258 penzionera koji primaju penzije iz Nemačke. Iz BiH stiže 41.090 uplata, a iz Austrije 26.028. Među najbrojnijim stranim penzionerima su i oni koji su radni staž stekli u Francuskoj i ima ih 22.795 i Švajcarskoj 16.628.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike