Najskuplja bankarska pozajmica: Uzmeš 40.000, svake godine vraćaš 52.000 dinara

23.10.2020

05:40 >> 10:26

0

Građani Srbije su se po osnovu dozvoljenog prekoračenja na tekućem računu ukupno zadužili za 46,9 milijardi dinara

Najskuplja bankarska pozajmica: Uzmeš 40.000, svake godine vraćaš 52.000 dinara
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Iako je jedna od najskupljih bankarskih pozajmica, dozvoljeni minus po tekućem računu koristi veliki broj građana Srbije, i to najčešće zbog toga što ga banke brzo i lako odobravaju.

Prema poslednjem izveštaju Kreditnog biroa, na kraju juna ove godine, skoro 5,4 miliona građana koji koriste tekuće račune dugovali su bankama po osnovu dozvoljenog prekoračenja 46,9 milijardi dinara. Zanimljivo je i to da, kako pokazuje izveštaj, u otplati kasni 9,8 odsto korisnika minusa, što je mnogo više nego kod otplate drugih vrsta bankarskih pozajmica. Tako je, na primer, u otplati svih kredita na kraju juna kasnilo samo 2,2 odsto građana, a kada se uračuna i privreda, to je 3,6 odsto korisnika.

Koliko je skupa ova vrsta zaduživanja, najbolje pokazuju kamatne stope, koje u proseku iznose čak 34 odsto godišnje. U poređenju sa kamatnim stopama ostalih kredita, razlika je drastična, jer su prosečne godišnje kamate za stambene kredite pet odsto, a za keš pozajmice u dinarima osam odsto.

Račun je stalno „u minusu“

Ipak, veliki broj građana u trenutku kada im hitno zatreba novac posegne upravo za ovom pozajmicom. To je do pre nekoliko godina praktikovala i Jelena Vidojević (44), iz Beograda. Ali, kako kaže, kada je shvatila koliko je taj „luksuz“ košta, zatvorila je „minus“ na računu i ne razmišlja o tome da ga opet uzme.

– Uzela sam dozvoljeno prekoračenje u iznosu cele plate, a to je bilo 40.000 dinara. Novac sam potrošila odmah kada mi je legao na račun, a kamatu sam plaćala sve vreme. Tako sam mesečno ostavljala bankarima oko 1.000 dinara, odnosno oko 100 evra za godinu dana – ističe Jelena.

Bankari trljaju ruke, a građani muku muče dok otplate dozvoljeni minus; Pixabay

Ona kaže da je takva pozajmica varka, jer se odjednom potroše dve plate, a račun ostaje stalno u minusu.

– I kada sledećeg meseca stigne plata, ona samo pokrije dug, pa opet sve ukrug. Srećom, uspela sam da se izvučem iz toga – naglašava Jelena.

Novac leže u istom danu

Inače, i procedura za odobravanje dozvoljenog minusa je jednostavna. Kako objašnjavaju bankari, za ovu pozajmicu banke ne traže obezbeđenje, već su im garant buduća primanja klijenta. Banka kao kriterijum za visinu dozvoljenog minusa uglavnom uzima tromesečna primanja, mada iznos odobrenog minusa može da bude i veći. Korisnik potpisuje menicu, i ako je dobio „zeleno svetlo“ Kreditnog biroa, novac će biti na računu već istog dana.

NBS upozorava da je ova pozajmica skupa; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Zbog svega toga, a najviše zbog visokih kamata, u Narodnoj banci Srbije ističu da je minus po tekućem računu najskuplja vrsta pozajmice, i da bi ga trebalo koristiti samo u krajnjoj nuždi i u kraćem vremenskom periodu.

– Iako se ponekad čini da je korišćenje dozvoljenog minusa neizbežno, treba znati da se „prednost“ korišćenja minusa u punom iznosu može osetiti samo jednom, prvi put kada se iskoristi, dok će dugovanje na ime kamate, ako se pozajmica blagovremeno ne vrati, predstavljati dodatni teret za kućni budžet – navode u NBS.

Nedozvoljeni minus još papreniji

Kako objašnjavaju, odobrena pozajmica se vrlo često prikazuje kao „raspoloživa sredstava“.

– Time se stvara pogrešna slika da korisnik tekućeg računa taj novac zaista ima na računu, iako su ona, u stvari, zbir vaših sredstava i odobrene pozajmice, koju morate vratiti zajedno sa kamatom – kažu u NBS.

Takođe, upozorava centralna banka, neretko se iz dozvoljenog pređe i u nedozvoljeni minus, koji je u pogledu troškova još nepovoljniji. Na iznos nedozvoljenog minusa plaća se kamata, kako naglašavaju u NBS, koja je veća od redovne kamate na dozvoljeni minus, a kreće se od 25 do čak 98 odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike