Građani navalili na stambene kredite čim je samo jedna banka smanjila učešće na 10 odsto

25.10.2020

06:05 >> 15:42

0

Od 26 banaka na srpskom tržištu samo je jedna primenila propis NBS o smanjenom učešću za stambene kredite koji je centralna banka donela krajem juna ove go

Građani navalili na stambene kredite čim je samo jedna banka smanjila učešće na 10 odsto
Copyright foto: 24sedam/Goran Sivački

Iako je Narodna banka Srbije još pre četiri meseca izmenila propise tako da banke mogu da ponude kupcima prvog stana stambeni kredit sa učešćem od 10, umesto 20 odsto, samo je jedna banka to i učinila. Rezultat je ogromno interesovanje građana za ovu vrstu bankarske pozajmice.

To su za Portal 24sedam potvrdili upravo u Banci Poštanska štedionica, jedinoj koja za sada na srpskom tržištu pruža uslugu građanima da podižu stambene kredite sa učešćem od 10 odsto.

– Banka Poštanska štedionica je od druge polovine juna kupcima prvog stana omogućila stambene kredite uz smanjeno učešće, sada u iznosu od 10 odsto. Kada je reč o kupovini prve nepokretnosti na kredit, polazni troškovi i samo učešće su do sada često predstavljali prepreku klijentima kod donošenja ovako važne životne odluke – kažu za 24sedam u Poštanskoj štedionici.

Kamata se ne menja

Oni naglašavaju da je upravo pravovremena odluka NBS stvorila regulatorni prostor za modifikaciju i smanjenje potrebnog učešća ovom specifičnom segmentu kupaca.

– Rezultati posle gotovo četiri meseca primene, mereno brojem primljenih, a sada već i realizovanih kredita sa 10 odsto učešća, govore o izuzetnom interesovanju za ovu vrstu proizvoda, što samo potvrđuje činjenicu da su donete mere jako dobro targetirane i evidentno daju očekivane rezultate – navode u ovoj banci.

Takođe, dobra vest za nove kupce stanove i korisnike ovog kredita je da će, i pored smanjenog učešća, kamata ostati ista.

– Kada je reč o visini kamatnih stopa na stambene kredite, ona je ostala ista. Visina učešća nema uticaja na visinu kamatne stope. Transparentan pristup u poslovanju i partnerski odnos sa klijentima je nešto što je naša decenijska odlika, i od toga nećemo odstupati posebno imajući u vidu da je reč o državnoj banci sa jasno artikulisanim državnim interesom – ističu u Poštanskoj štedionici.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković; Promo/Narodna banka Srbije

Korisnike ove vrste pozajmice raduje i to što su kamatne stope za stambene kredite indeksirane u evrima na istorijskom minimumu. Naime, krajem avgusta je tromesečna stopa euribora, kako je objavila Evropska centralna banka, pala na rekordno najniži nivo, od minus 0,49 odsto.

S obzirom na to da je euribor kamatna stopa po kojoj banke u EU pozajmljuju novac, a na koju se oslanjaju i banke na srpskom tržištu, korisnici stambenih kredita mogu biti mirni. Takođe, kako procenjuju sami bankari, euribor će se još dugo zadržati na tako niskom nivou.

Da li banke dovoljno zarađuju

Inače, Narodna banka Srbije je promenu propisa koji idu na ruku korisnicima stambenih kredita, obrazlagala pokušajem da podstakne kupoprodaju stanova, a time i samu građevinsku industriju.

Međutim, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković požalila se nedavno da banke nisu prihvatile preporuku da smanje učešće za stambene kredite sa 20 na 10 odsto.

– Samo jedna banka, i to domaća, pruža uslugu građanima da podižu stambene kredite sa učešćem od 10, a ne 20 odsto. Očigledno da banke smatraju da dovoljno zarađuju od drugih usluga, ali dugoročno to za banke neće biti dobro, jer moraju da se bore za svoje klijente – istakla je Jorgovanka Tabaković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike