Idete na odmor, da li ćete dobiti regres: Nekome dinar, a nekome prosečna plata

13.07.2022 | 18:15

Autor: Georgi Mitev Šantek

Za veliki deo radnika u Srbiji "regres za godišnji odmor“ je nepoznanica, ne znaju da li ga primaju niti koliko iznosi, ali ima i svetlih primera

Copyright Profimedia

Na pitanje "koliki ti je regres?", znatan broj zaposlenih u Srbiji mlađih od 35 godina bi odgovorio kontrapitanjem: "Šta je to regres?" S druge strane, oni zaposleni koji se tog termina sećaju iz "socijalističkog" vremena ne bi znali da kažu koliko za regres za godišnji odmor dobiju dok ne pogledaju "platni listić". Ako ga imaju.

Ali u Srbiji ima i svetlih primera, pokazuju sagovornici 24sedam.

Zavisi od poslodavca...

Regres je sastavni deo zarade, a zarada je, po Zakonu o radu, u bruto iznosu sa svim porezima i doprinosima. Kod privatnih poslodavaca ona se iskazuje zasebno, kao deo zarade, a u javnom sektoru je uračunata u koeficijent za neko radno mesto, kojim se množi cena rada.

Kada će se regres isplatiti, zavisi od poslodavca, odnosno od toga kako je to internim opštim aktima (Pravilnik o radu ili Kolektivni ugovor) uređeno u nekoj firmi.

- Danas je najčešći slučaj da se regres isplaćuje svakog meseca, uz platu. Retki su slučajevi da se isplaćuje dva puta po polovina godišnjeg regresa, a odjednom ga uglavnom isplaćuju inostrane kompanije koje rade ovde. To je i kod nas bilo uobičajeno ranije, kada je bilo društvenih firmi. Tada se regres davao pred odlazak na godišnji odmor, ali se ta praksa s privatizacijom promenila jer je to značajan izdatak za poslodavca u letnjim mesecima – objašnjava za 24sedam Melanija Petač, stručni saradnik za pravna pitanja u Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Zbog regresa u štrajk ili na sud

Koliko je regres važan radnicima, pogotovo onima koji su slabije plaćeni, pokazuje i primer firme "Fijat plastika“, u kojoj su radnici ove godine mesecima štrajkovali, između ostalog i zbog toga što im je regres smanjen za 50 odsto. Regresom se skorije bavio i Vrhovni kasacioni sud (VKS), koji je "oduzeo“ regres tetkicama i pomoćnom osoblju u školama u Srbiji, koji imaju minimalnu zaradu, „jer ga imaju u koeficijentu“. Time je oborena ranija praksa nižih sudova, ali i sama presuda VKS od pre dve godine, koja je glasila da u minimalnoj zaradi nikako ne može da bude sadržana bilo koja druga naknada.

Međutim, i dalje postoje preduzeća koja se u Srbiji drže stare dobre prakse, kada je regres isplaćen pred godišnji odmor zaista dosta značio radnicima. Jedno od njih je domaća uspešna izvozno orijentisana grupacija „Metalac grupa“ iz Gornjeg Milanovca.

- Mi nismo ništa menjali i kod nas se regres isplaćuje jednom godišnje, u junu. Znamo koliko to znači radnicima, a kako firme iz naše grupacije uglavnom imaju kolektivan odmor u julu, regres se isplaćuje u mesecu pre toga – kaže za 24sedam Dragoljub Vukadinović,  predsednik „Metalac grupe“.

„Metalac“ nije usamljen primer, mada je redak među domaćim firmama, a prema onome što smo saznali iz nekih čuvenih svetskih firmi koje rade u Srbiji, i tamo se ceo godišnji regres dobija pred odlazak na prvi (letnji) deo godišnjeg odmora.

Znate li koliki vam je regres?

Sa dolaskom veoma liberalne, da ne kažemo divlje, varijante kapitalizma, u Srbiji se nije promenio samo način isplate regresa, već i njegov iznos. Tako je i regres potpao pod deo radničkih prava koja su se našla na udaru sve „fleksibilnijeg“ Zakona o radu.

- Po Zakonu o radu regres mora da se isplati, jer je deo zarade. Ali nema pominjanja iznosa, tako da je zakon poštovan i ako vam poslodavac isplati jedan dinar za regres, jer tako piše u njegovom pravilniku o radu preduzeća. Srećom, nisu svi poslodavci takvi, pa se u dobrom delu privatnog sektora isplaćuje iznos koji ide do prosečne plate u Republici Srbiji – kaže Melanija Petač.

Profimedia
 

Podatke koje je ona iznela potvrđuju i informacije do kojih je došao 24sedam. Iako su zarade „poslovna tajna“, pogotovo kod kompanija koje se više trude oko imidža u javnosti nego uslova rada za zaposlene, saznali smo da „stranci“ u ne malom broju isplaćuju republički prosek neto zarade iz poslednja tri meseca. To je trenutno oko 73.000 dinara.

Domaće firme, pogotovo one proizvodne, teško mogu da se mere sa strancima, ali u najboljima od njih regres nije simboličan, od nekoliko stotina dinara, kao što je u mnogima.

- Kod nas je regres 20.000 dinara i jednak je za sve zaposlene. Ništa tu oko procedure nismo menjali decenijama – istakao je vlasnik "Metalca".

Oni kojima to može izgledati malo, pogotovo prema prosečnoj plati, treba da imaju u vidu da u srpskim fabrikama radnici primaju plate niže od republičkog proseka koji „vuku“ naviše plate u državnom sektoru, bankarsko-finansijskom sektoru, industriji nafte i duvana… U takvom odnosu, 20.000 dinara je trećina redovne plate.

Zašto ne znamo kolika nam je plata?

Jedna od specifičnosti regresa u Srbiji, kao i zarade generalno, jeste to što veliki broj zaposlenih i ne zna da (li) ga ima. To je zbog toga što se u privatnom sektoru, pogotovo kod srednjih i malih firmi, radnicima i ne izdaje obračunski listić zarade, tj. „platni listić“, iako je to zakonska obaveza poslodavca.

- Poslodavac mora dati platni listić čak i u slučaju da ne isplati platu. A na listiću sve stoji: i kolika je vrednost sata rada, i koliki su regres, topli obrok, doprinosi, porezi. Radnici su dodatno zbunjeni i računovodstvenim šiframa „bruto 1“, „bruto 2“, iako zakon poznaje samo bruto platu. Zato znaju samo za „neto platu“, odnosno koliko para nose kući, a ne kolika im je zaista plata, koliko im „uzima“ država za porez, koliko daju za zdravstveno, penzijsko… - napominje Melanija Petač.

Ali, kaže pravna savetnica SSSS, za to nisu krivi samo poslodavci.

- Radnici su odrasli ljudi i morali bi da sami brinu o sebi. Treba da se upoznaju, raspitaju, pronađu predstavnika poverenika i pitaju za svoja prava i obaveze. Čak i ako nisu članovi sindikata. Moraju malo da se uključe, ne mogu da posmatraju sa strane. Niko to neće uraditi za njih, poslodavci pogotovo – zaključuje ona.

BONUS VIDEO:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/06/01/64c4e9adb45738d81958c373/uhd/64c4e9adb45738d81958c373.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958c373",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1034892_th_1655476977.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam