Dobro se udomili: Nekada guverneri, danas zarađuju milione u odborima stranih banaka

25.10.2020

19:30 >> 11:29

0

Kako su se snašli, gde danas rade i koliko zarađuju bivši guverneri Narodne banke Srbije

Dobro se udomili: Nekada guverneri, danas zarađuju milione u odborima stranih banaka
Copyright Printscreen

Pozicija guvernera Narodne banke Srbije, pored odlične zarade, koja je pet puta veća od ministarskih plata, uvek je bila i izuzetna preporuka za sledeće radno mesto. Zato i ne čudi da su se gotovo svi srpski guverneri fenomenalno uhlebili, i to naravno, u bankarskom sektoru.

Posle aktuelne guvernerke Jorgovanke Tabaković koja za sada drži rekord u dužini mandata, jer je na čelu NBS od 2012. godine, na poziciji guvernera najduže se zadržao Radovan Jelašić, šest godina. Mlađan Dinkić je centralnu banku vodio tri godine, Dejan Šoškić dve, dok je Kori Udovički bila na čelu NBS samo nešto duže od pola godine. Ona je i jedini bivši guverner koji u međuvremenu nije zaseo u neki upravni ili izvršni odbor poslovne banke.

Mlađan Dinkić; ATA Images

Inače, najveća prašina podigla se kada je Mlađan Dinkić samo nekoliko meseci nakon napuštanja Vlade Srbije, 2014. godine, postao nezavisni član UO Zberbanke. Iako je tada dobio odobrenje Agencije za borbu protiv korupcije, ova odluka je ipak tumačena kao sporna. Zberbanka je jedna od vodećih banaka u Rusiji, a Dinkić je jedini srpski državljanin šestočlanog tima odbora ove banke koja posluje u našoj zemlji.

Samo Udovički nije u odboru

Najkraći radni staž na čelu NBS imala je Kori Udovički. Ona se na tom mestu zadržala samo sedam meseci, od jula 2003. do februara 2004. godine. Udovički je i jedini bivši guverner koji nije zaposlen u bankarskom sektoru, osnivač je i rukovodilac Centra za visoke ekonomske studije u Beogradu (CEVES).

Dinkić je, inače, bio prvi guverner NBS posle promena 2000. godine, i vodio je centralnu banku do 2003. godine.

Najduže je na poziciji guvernera bio Jelašić, od 2004. do 2010. godine, kada je iznenada podneo ostavku. On je u NBS proveo čitavu deceniju jer je od 2000. godine bio na mestu viceguvernera.

Jelašić je odmah po odlasku iz NBS radio u Unikredit banci u Beču, što je izazvalo polemiku zbog eventualnog sukoba interesa. Postavljalo se pitanje da li on podleže našim zakonima koji propisuju da javni funkcioneri dve godine nakon toga ne mogu da obavljaju poslove koji mogu da dovedu do sukoba interesa.

Radovan Jelašić; ATA Images

Vrlo brzo, već u junu 2011. godine, Jelašić je imenovan za direktora Erste banke u Mađarskoj, gde je i sada zaposlen. On je pre četiri godine izabran i za člana Helenik fajnenšel stabiliti fonda, koji je, između ostalog, zadužen za prodaju grčke državne imovine.

Poslednji guverner NBS, pre Jorgovanke Tabaković, bio je Dejan Šoškić. Na toj poziciji proveo je dve godine, od jula 2010. do avgusta 2012. godine.

Printscreen N1

Pre toga Šoškić je bio predsednik Saveta guvernera centralne banke, a redovni je profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Nekadašnji guverner postao je član UO Kineske banke čim je ova bankarska grupacija 2017. godine počela da posluje u Srbiji.

Iako je teško doći do zvaničnih podataka o platama u upravnim i izvršnim odborima banaka, javna je tajna da se one mere hiljadama evra, a idu i do čak 20.000 evra mesečno. S obzirom na to, jasno je da su se svi bivši guverneri više nego odlično udomili.

Plata pola miliona

Tanjug/Zoran Žestić

Jorgovanka Tabaković je jedini guverner NBS koji je izdržao šestogodišnji mandat, a čak je dočekala i reizbor.

Prvi put je na mesto guvernera postavljena u avgustu 2012. godine, a Skupština Srbije izglasala je ponovo u junu 2018. i u narednom šestogodišnjem mandatu.

Guverner NBS mesečno zarađuje 535.323 dinara.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike