U inat: Rusija uplatila ratu za dve evroobveznice, po „gasnom principu“

23.06.2022

13:56

0

Rusko Ministarstvo finansija je saopštilo danas da je u celosti izmirilo obavezu plaćanja kupona za dve serije evroobveznica denominovanih u dolarima

U inat: Rusija uplatila ratu za dve evroobveznice, po „gasnom principu“
Pixabay

Ruska vlada je platila deo spoljnjeg duga zemlje u obveznicama, uplativši 12,51 milijardi rubalja (234,5 miliona dolara) Nacionalnoj depozitarnoj agenciji za poravnanja (NSD).

U saopštenju se navodi da je ministarstvo time u potpunosti ispunilo obaveze servisiranja duga po osnovu državnih hartija od vrednosti Ruske Federacije, uz preciziranje da je reč o isplatama evroobveznica koje dospevaju 2027. i 2047. godine, prenosi Rojters.

Ministar finansija Anton Siluanov je naveo u saopštenju da to što Rusija ne izvršava plaćanje u valuti u kojoj su obveznice emitovane ne znači neizvršavanje spoljnog duga zemlje, kako to tretiraju zapadne finansijske institucije.

Transferom u rubljama, na poseban račun, Moskva je za vraćanje duga primenila sličan princip koji se od uvođenja petog paketa sankcija EU primenjuje za trgovinu ruskim gasom.

Naime, kupac gasa formalno gas plaća u rubljama a praktično u evrima  ili dolarima na račun u Rusiji s kojeg se konvertuju u rublje.

"Pare vas čekaju"

Predsednik Vladimir Putin je potpisao u sredu ukaz o uspostavljanju privremenih procedura za izvršavanje obaveza Rusije po spoljnom dugu.

Imaoci evroobveznica koji imaju se nalaze u ruskom finansijskom sistemu sredstva će biti uplaćivana u rubljama, a investitorima u inostranstvu kojima sredstva ne mogu da se prebace zbog zapadnih sankcija prema Moskvi sredstva će biti uplaćivana na poseban račun u rubljama kod NSD-a.

- Da bi se obezbedilo striktno poštovanje obaveza po evroobveznicama koje je preuzela Ruska Federacija, sredstva sa tog računa će se indeksirati po važećem tržišnom kursu nominalne valute do trenutka stvarne isplate vlasnika - saopštilo je ministarstvo.

Investitori će morati da otvore račune u rubljama da bi dobili ta sredstva i imaće pravo da raspolažu dobijenim sredstvima u rubljama po sopstvenom nahođenju, da ih konvertuju u nominovanu stranu valutu ili u neku drugu valutu, objašnjava se u saopštenju.

BONUS VIDEO

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti