Orban odgovorio Briselu na kritike zbog viših cena goriva za strance: "Ovo je vanredna situacija koja zahteva hitne mere"

10.06.2022

20:44

0

Evropska komisija pozvala je juče Mađarsku da prestane da drugačije naplaćuje gorivo na benzinskim pumpama vlasnicima vozila sa mađarskim registarskim oznakama i onima čija su vozila registrovana u drugoj državi članici EU

Orban odgovorio Briselu na kritike zbog viših cena goriva za strance: "Ovo je vanredna situacija koja zahteva hitne mere"
profimedia-0692658093 - Copyright Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban stao je danas u odbranu viših cena goriva za strance koje je uveo krajem maja, odgovarajući na kritike iz Brisela da bi ta mera mogla da bude diskriminatorna.

- Nadamo se da EU vidi da je ovo vanredna situacija koja zahteva hitne mere - rekao je Orban u radio-intervjuu.

Evropska komisija pozvala je juče Mađarsku da prestane da drugačije naplaćuje gorivo na benzinskim pumpama vlasnicima vozila sa mađarskim registarskim oznakama i onima čija su vozila registrovana u drugoj državi članici EU, dok se ne izvrši detaljna provera da li je ta mera u skladu sa pravom Unije.

Portparolka Komisije Sonja Gospodinova rekla je na konferenciji za novinare da je komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton u sredu uputio pismo mađarskim vlastima tražeći objašnjenje za tu meru i da je treba obustaviti dok se ne proveri da li je to diskriminacija.

Strani vozači u Mađarskoj od kraja maja moraju da plaćaju mnogo više za benzin od mađarskih državljana, a prema pisanju tamošnjih medija, to je razlika od oko 40 odsto.

Mađarska vlada je u novembru prošle godine donela uredbu kojom se ograničava cena goriva kako građani ne bi osetili globalni rast cena energenata.

Strani automobili su donedavno mogli da sipaju gorivo po toj fiksnoj ceni od 480 forinti (1,24 evra). Međutim, Vlada je iznenada objavila da će za strance važiti viša, tržišna cena.

Ograničenja cena goriva nedavno su sužena na automobile sa mađarskim registarskim tablicama, što je izazvalo sukob sa EU zbog parcijalnog primenjivanja mere na deo potrošača, dok je mađarska energetska grupacija MOL pozvala na postepeno ukidanje te mere, navodi Rojters.

Ova mera ne važi za građane Srbije jer, kako je to objašnjeno iz Budimpešte, i Srbija ima ograničenu cenu goriva. Uz to, i kod nas se mera ne odnosi različito za domaće i strane vozače, tako da i Mađari koji pune rezervoare na našim benzinskim pumpama plaćaju jeftinije nego drugde u Evropi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike