Uspeh Srbije: Na Ekspo izložbi ostvareno 10.000 poslovnih kontakata i sklopljeno više od 40 ugovora!

09.04.2022

13:05

0

Naše kompanije su privukle pažnju, mnogih potencijalnih poslovnih partnera

Uspeh Srbije: Na Ekspo izložbi ostvareno 10.000 poslovnih kontakata i sklopljeno više od 40 ugovora!
Capture - Copyright Instagram/expo2020serbia

Svetsku izložbu Ekspo Dubaji je tokom pola godine, prema preliminarnim podacima, posetilo 1.200 srpskih privrednika koji su ostvarili oko 10.000 poslovnih kontakata i sklopili više od 40 ugovora i predugovora, a dvadesetak kompanija iz Srbije je pokrenulo poslovanje u Dubaiju.

Ekspo 2020 u Dubaiju je bila prva Svetska izložba održana u arapskom svetu, od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, na kojoj je učestovalo više od 190 zemalja iz celog sveta. Srbija se na Svetskoj izložbi Ekspo predstavila pod modernim brendom nacionalne platforme "Srbija stvara", a tema nastupa je nazvana "Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost".

Pomoćnik direktora sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Danijela Strižak za Tanjug kaže da je učešće Srbije na Ekspo izložbi bilo više nego pozitivno i više nego povoljno.

TANJUG/ ZORAN ZESTIC
Danijela Strizak

Od 10 tematskih sedmica privreda Srbije učestvovala na devet što je zahtevalo ozbiljnu i temeljitu pripremu, a učešće je rezultirao brojnim poslovnim kontaktima, te pozicioniranjem naše privrede na tržištu UAE, kao i regiona Arapskog zaliva, ali i šire.

- Da smo bili u pravu pokazuje se i u novonastaloj situaciji ukrajinske krize gde je potraga za novim tržištima značajna, a tržišta UAE i Arapskog zaliva su jedna od njih. Naša ideja bila da pružimo mogućnost našoj poslovnoj zajednici da se pozicionira na tom tržištu kako bi odatle mogla da manipuliše tržištima Afrike pre svega - rekla je ona.

EXPO 2020 nametnuo je koncept u kome je biznis stavljen u fokus, a privreda Srbije učestvovala je na svakoj tematskoj sedmici gde je procenjeno da može biti efekta.

- Preliminarni podaci govore da je više od 1.200 privrednika iz Srbije boravilo u Dubaiju, što je više od 600 kompanija. Format je bio posebno dobar za mala i srednja preduzeće, jer je postojala potpora za odlazak koja im je pomogla, a oni su u tome videli priliku - kaže ona.

Muzej budućnosti, Dubai/Profimedia
 

U vreme izložbe EXPO održani su tamo i sajmovi IT-a, startapova i prehrane, a Strižak navodi da su privrednici iz oblasti poljoprivrede i prehrane, potpisali ugovore čija je vrednost veća od tri miliona evra.

Kaže da je tokom svake od tematskih sedmica bilo sklapanja ugovora naših kompanija, fakulteta, naučnih instituta i IT kompanija.

Posebno naglašava da su delegacije bile šire od privrednih, te da su učestvovali i naučno tehnološki parkovi, fakulteti, instituti i razne organizacije.

- Naše kompanije su privukle pažnju, mnogih potencijalnih poslovnih partnera, i to ne samo iz Zaliva i Bliskog istoka, nego i šire - kaže ona.

Dodao je da je posebno pozitivno iznenađenje bilo efektom boravka delegacije na sedmici posvećenoj Kosmosu.

- Sve su nas iznenadili, jer se naša idustrija iz tog sektora za koju ne bi pretpostavili da u Srbiji uopšte postoji, a kamoli da se tamiči sa najjačima igračima sveta, ne da postoji nego je izuzetno aktivna i raspolaže nizom i proizvoda i usluga koje može da ponudi čitavom svetu - kaže Strižak.

Pixabay
 

Ističe i poseban uspeh delegacije na tematskoj sedmici Znanje i učenje.

- Srbija može, treba i mora da ponudi je znanje. Naši fakulteti i njihovi instituti, laboratorije su prepoznati kao vrhunski partneri i potpisali su neke od najznačajnijih ugovora - kaže ona i dodaje da su iznosi tih ugovora, ipak, poslovna tajna.

Nastup Srbije i naše privrede dugo je i detaljno planiran a organizovan je uz finansijsku i logističku podršku Vlade Srbije i PKS.

- Ta podrška je investicija u našu privredu, u naše privrednike, Vlada je dala besplatne letove, besplatnu logistiku u Dubaiju, hotele po povlašćenim cenama, a PKS je organizovala poslovni centar - Srbija biznis hab, koji je sa svom relevatnom infrastrukturom bio stavljen na korišćenje privrednicima besplatno - rekla je ona Tanjugu.

Kao tekovina izložbe EXPO 2020, srpski poslovni hab u Dubaiju nastaviće da radi i ispunjava svoju misiju biznis povezivanja.

Muzej budućnosti, Dubai/Profimedia
 

Strižak navodi da je namenjen otpočinjanju poslovanja, sastancima sa poslovnim partnerima, a biće okrenut kako srpskoj biznis dijaspori koja u UAE radi na značajnim pozicijama u multinacionalnim kopanijama, tako i inostranim kompanijama koje bi da sarađuju sa Srbijom.

Podseća da će slobodna zona u kojoj je EXPO održan, sa aerodromom i lukom, i u kojoj već sada posluje 3.200 firmi, nastaviti da se razvija.

- Odatle je najbolji oslonac i za poslovanje sa ostatkom Bliskog istoka, kao i sa zemljama Afrike - zaključila je ona.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike