Srpske obveznice na putu do Evroklira: Potpisan sporazumm rok teče

24.01.2022

12:30

0

Srbija je danas potpisala ugovor sa predstavnicima Evroklira, jedne od najvećih svetskih finansijskih kuća, i dogovorila uslove za uključivanje naših državnih hartija od vrednosti u sistem

Srpske obveznice na putu do Evroklira: Potpisan sporazumm rok teče
Ilustracija - Copyright Foto: Pixabay/ Gerd Altmann

Direktorka Centralnog registra hartija od vrednosti (HOV) Ana Jovanović ocenila je danas nakon potpisivanja ugovora sa Evroklirom da će taj čin imati značajne efekte na makroekonomskom planu, na tržištu kapitala i za sam rad Centralnog registra.

Ona je danas zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim potpisala dokument koji treba da obezbedi Srbiji da za godinu dana uključi svoje državne obveznice u sistem Evroklira.

- Sa makroekonomskog nivoa, povećanje broja stranih investitora imaće pozitivan efekat na cenu javnog duga, kroz očekivanje smanjenja kamatne stope na državne hartije od vrednosti.

Sa aspekta tržišta kapitala, povezivanje Centralnog registra sa Evroklirom deo je šireg procesa koji ima za cilj dalji razvoj, unapređenje i modernizaciju srpskog tržišta kapitala, a sa aspekta

Centralnog registra povezivanje klijentima Evroklira omogućava direktan pristup domaćim državnim hartijama od vrednosti u Centralnom registru - istakla je Jovanović.

Dodala je da je ovu operaciju omogućilo donošenje Zakona o tržištu kapitala krajem prošle godine i da sada sledi izrada podzakonskih i internih akata kojima će biti bliže razrađena rešenja propisana Zakonom.

- Informaciono-tehničke i kominikacione pretpostavke za povezivanje sa Evroklirom Centralni registar HOV će obezbediti do juna ove godine. Ulaskom u sistem SWIFT-a obezbeđuje se pouzdano i efikasno slanje i finansijskih poruka koje se odnose na bezbednost hartija od vrednosti i novca u skladu s mađunarodnim ISO standardom - rekla je Jovanović.

Ministar finansija Siniša Mali od januara sledeće godine očekuje velike emisije i definitivni ulazak u sistem Evroklira.

- Sa ovom platformom očekujem još veću konkurenciju, još veći broj investitora koji su zainteresovani za ulaganje u naše državne hartije od vrednosti. Veća konkurencija podrazumeva manje kamatne stope za našu državu i samim tim za privredu i građane - istakao je Mali.

Ministar je rekao kako je ovo važno za razvoj tržišta kapitala u zemlji i za krajnji cilj da Srbija dobije investicioni rejting tokom ove ili najkasnije početkom sledeće godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike