Poražavajući podaci: Gubitak u avio-saobraćaju 84 milijarde dolara, oporavak tek od 2023.

15.11.2020

16:02

0

Avio-saobraćaj zbog trećeg pika epidemije korona virusa nastavlja da trpi

Poražavajući podaci: Gubitak u avio-saobraćaju 84 milijarde dolara, oporavak tek od 2023.
Copyright Pixabay

Teška sitaucija sa korona virusom u Evropi smanjila je i broj letova sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”, a stručnjaci predviđaju da će nivo saobraćaja u svetu iz 2019. godine, pre korone, biti dostignut tek 2023. ili 2024. godine.

Na aerodroma “Nikola Tesla” trenutno saobraća 19 avio-kompanija, dok je prošle godine u isto vreme bilo 27 avioprevoznika, rečeno je Tanjugu na beogradskom aerodromu.

Kako kažu, broj avio-kompanija koje lete sa “Tesle” se stalno menja u zavisnosti od toga kako se menjaju mere po državama.

Pad potražnje 66 odsto

Urednik vazduhoplovnog portala “Tango six” Petar Vojinović kaže za Tanjug da avio-saobraćaj zbog trećeg pika epidemije korona virusa nastavlja da trpi.

Drastičan pad putnika svuda u svetu; Printscreen/Youtube/Aerodrom Zagreb

On navodi da Međunarodno udruženje avio-prevoznika predviđa gubitak od 84,3 milijarde dolara na globalnom nivou u 2020, što predstavlja pad potražnje za avio-saobraćajem od 66 odsto.

Evropski gubici u avio-saobraćaju su, kako dodaje, uporedivi sa globalnim, tako da je između 50 i 60 odsto pad saobraćaja, posmatrano kroz broj ostvarenih letova.

– Svi smo mislili da će usporenje i dramatičan pad potražnje da traje samo tri meseca od marta, kada smo saznali za kovid 19, ali to se nažalost nastavilo i sada imamo jednu smrtonosnu kombinaciju za avio-industriju, a to je najdrastičniji udar virusa, uz zimsku sezonu, koja je inače najlošija avio-kompanijama – rekao je Vojinović.

Pročitajte još: Srpski kapital za rizort u Istri: Luksuzni hotel, vile i stanovi vredni 80 miliona evra

Pročitajte još: Ko plaća najskuplje gorivo u regionu, a koliko za “crno zlato” izdvajaju građani EU?

Zimska sezona i inače sporija

To će, prema njegovim rečima, ostaviti dosta posledica po evropski avio-saobraćaj.

– Prva polovina godine je bila relativno zadovoljavajuća u odnosu na ono što je bilo očekivano – kaže Vojinović i dodaje da je zimska sezona, inače, sporija i da kapaciteti koji su korišćeni za popunjavanje letnje sezone, tokom koje se zarađuje većina profita, zimi više koštaju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike