Po potrošnji ulja Srbija u vrhu Evrope: Da li su moguća nova poskupljenja?

25.11.2020

13:15 >> 16:23

0

Veća cena ulja posledica poskupljenja suncokreta zbog svetske nestašice i velike tražnje za ovom uljaricom

Po potrošnji ulja Srbija u vrhu Evrope: Da li su moguća nova poskupljenja?
Copyright Pixabay

Industrija ulja dva puta je u kratkom periodu dostavljala trgovcima nove cenovnike, pa je za kratak period ono značajno poskupelo. Razlog je, kažu stručnjaci za agrar, skok cena suncokreta zbog svetske nestašice i velika tražnja za ovom uljaricom.

Flaša zejtina poznatih domaćih fabrika u radnjama velikih trgovinskih lanaca juče je koštala od 147 do 157 dinara, što dugo nije viđeno na rafovima, jer je cena ovog strateškog proizvoda u Srbiji duži period stagnirala. Uz to, neizvesno je i da li će se cena suncokretovog ulja tu zaustaviti ili možemo očekivati i nova poskupljenja, piše Politika.

Suša pogurala cenu

Ove godine lošiji rod imali su mnogi veliki proizvođači poput Bugarske, Rumunije, Moldavije, Ukrajine. Iz tog razloga domaći proizvođači su dobro prošli jer je suncokret 2019. plaćan 31 dinara po kilogramu, a ove je išao od 32 do 38 dinara na kraju žetve kada se saznalo za sušu u Ukrajini i Rusiji. Pretpostavka je da su uljare sirovinu plaćale u proseku 37 dinara, što je na kraju dovelo do poskupljenja jestivog ulja.

Suncokret je 2019. plaćan 31 dinara po kilogramu, a ove je išao od 32 do 38 dinara; Foto: 24sedam/ Goran Sivački

– Ranije pre mnogo godina znalo se da proizvođači proizvode suncokret za uljare i one su praktično formirale cenu. U poslednjih pet godina na našem tržištu podjednako posluju izvoznici i uljare. Oni se sada takmiče ko će doći do robe i pobeđuje onaj ko više plati. To ide u prilog proizvođačima, a da li ih zadovoljava ili ne to je drugo pitanje. Svakako ta cena je ravna onoj na međunarodnom tržištu, a ona je ove godine porasla zbog nestašice – kaže za Politiku Vukosav Saković, direktor Udruženja “Žita Srbije”.

Uljare ne vode socijalnu politiku

Na pitanje da li je ovo konačna cena ulja za ovu sezonu ili nas čekaju nova iznenađenja, Saković ističe da nije i da “proizvođači imaju razloga i za poskupljenja i za pojeftinjenja u zavisnosti od toga šta će se dalje dešavati”.

Pročitajte još: Čime se sve bavi srpska IT industrija

Pročitajte još: Budžet za 2021: Subvencije i za “Fijat” i za “Er Srbiju”

– U ovoj godini će se dešavati poskupljenja. Uljare nisu zadužene za socijalnu politiku. Obezbeđuju profit onda kada im međunarodno tržište to dozvoli. Kada bi spustili cenu, onda bi neko kupio njihovo ulje i izvezao na druga tržišta. Ako bi je podigli, onda bi opet taj neko kupio u Italiji, Mađarskoj i drugde, uvezao i njih gušio niskom cenom – objašnjava on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Politika

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike