Poljoprivreda na prvom mestu: Važno je napraviti pobedničku strategiju

20.09.2021

17:16 >> 21:27

0

Autor: N. A.

Izvor: Tanjug

Opcija koju poljoprivredni proizvođači najviše biraju su subvencije države

Poljoprivreda na prvom mestu: Važno je napraviti pobedničku strategiju
24sedam/Danilo Krša

O značaju saradnje, finansiranja i promocije poljoprivrede u okviru 88. Sajma poljoprivrede diskutovano je kroz panel “Poljoprivreda na prvom mestu”.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović istakao je da je budžet za podsticaj narastao dva puta u poslednjih sedam do osam godina.

Pročitajte još:

– Ono što nas čeka pre svega je i konkurs Svetske banke za stočare i ratare, čeka nas poziv vezan za ruralni razvoj. To su neke stvari koje upotpunjuju čitavu sliku u ovoj 2021. godini vezano za finansijsku podršku poljoprivrednicima koja je iz godine u godinu sve veća – rekao je ministar.

Učesnici panela su se složili da je potrebno unaprediti saradnju svih relevantnih subjekata u poljoprivredi i napraviti širu strategiju razvoja poljoprivrede.

Sinergijom resornog ministarstva, poslovnih banaka, prerađivača i proizvođača može se doći do novih strategija u razvoju poljoprivrede, istaknuto je tokom diskusije.

Opcija koju poljoprivredni proizvođači najviše biraju su subvencije države, koje realizuju putem poljoprivrednih kredita kod banaka.

– Komercijalna Banka i NLB banka su ove godine najuspešnije u tome, preko 1,8 milijardi kredita smo već isplatili, što je skoro polovina svih isplaćenih kredita, tako da smo pružili najveću moguću podršku poljoprivrednicima – kazao je Dejan Janjatović, zamenik predsednika IO Komercijalne banke.

24sedam/Danilo Krša

NLB banka organizuje i Oganik konkurs – 5 miliona za 10 najboljih ideja. Ove godine se pridružuje i Komercijalna banka kao nova članica NLB grupe i trenutno ima oko 80 prijava na konkursu, a svi zainteresovani se mogu prijaviti do kraja septembra. Ovaj konkurs predviđen je da olakša poslovanje organske proizvodnje koja iziskuje veća finansijska sredstva I ima komplikovanije procesne sisteme.

Prema podacima NLB banke, prethodne godine su se najviše podnosili zahtevi za kredite za likvidnost, nakon njih su krediti za kupovinu mehanizacije, polovne i nove, za izgradnju objekata, kupovinu stoke zemlje i drugi.

– Mi kao banka imamo obavezu da i ministarstvu prenesemo ono što vidimo na terenu, potom da se prilagode ti programi onome što poljoprivredinicima treba… U toj razmeni informacija mislim da svi dobijaju, onda jednostavno to poljoprivredu gura napred. Naravno, s druge strane i poljoprivrednici su tu da čuju neke nove trendove, a banka ne samo što finansira, banka u svom poslovanju i prati te trendove – istakao je Vladimir Čaprić, član izvršnog odbora NLB Banke.

On dodaje da su programi tu da poljoprivrednicima daju opcije, a oni su ti koji će na kraju odlučiti šta je je za njihovu proizvodnju najbolje I na koji način će se to finansirati.

Pročitajte još:

Na panel diskusiji su učestovali i Marko Janković, predsednik Uduženja Odgajivača ovaca Srbije, Goran Ðaković, predsednik Udruženja novinara za poljoprivredu Agropreš i Nenad Miščević, generalni direktor Nekar grupe.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti